Erişilebilirlik

Obama Kanada’dan Türkiye’ye Mesaj Gönderdi


Başkan Barack Obama Kanada ziyareti sırasında İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıya değindi.

“Konuşmama dünyanın en yoğun havaalanlarından biri olan, İstanbul’un uluslararası havaalanına düzenlenen korkunç terör saldırısıyla ilgili görüşlerimle başlamak istiyorum” diyen Obama, Amerikan halkının dualarının Türk halkıyla, İstanbul halkıyla ve bu korkunç suçtan etkilenenlerle birlikte olduğunu söyledi.

“Müttefikimiz Türkiye’ye elimizdeki tüm olanaklarla yardım teklif ettik” diyen Obama, “Bu zor zamanda onlara yardım için hazırız” ifadesini kullandı. Obama, “Hala gerçekleri öğreniyoruz, bu terör hücrelerine karşı ortak savaşımızın parçası ve onların kökünü kazımak için Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Obama, “Aynı anda insanlarımızı korumak için ne gerekiyorsa yapacağız, eminim ki sadece ölüm ve yıkım getirenleri yenebiliriz, bir araya gelince daha güçlü oluyoruz” diye konuştu.

Obama, Erdoğan ile telefonda da görüştü

Bu arada Obama’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradığı da açıklandı. Açıklamayı Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest yaptı. Earnest şu ifadeleri kullandı: “Bu sabah Başkan, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefondaydı. Başkan, ABD halkı adına derin taziyelerini sunmak için aradı. Bu aramanın ışığında, soruşturmayı sürdüren ve güvenliği artırmaya yönelik adımlar atan Türk yönetimine her türlü desteği sunacak.”

Ankara’dan yapılan açıklamaya göre de Obama, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadıklarını söyledi ve tüm Türkiye halkına taziyelerini iletti.

Beyaz Saray’dan yapılan ayrı açıklamada da Başkan Obama’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradığına dikkat çekildi. Açıklamada, Obama’nın Erdoğan’a Amerikan halkının taziye dileklerini ilettiği, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının ardından Amerika’nın Türkiye’yle dayanışma içinde olduğunu vurguladığı bildirildi.

Obama İstanbul’daki saldırının Brüksel Havalimanı’ndaki saldırıda olduğu gibi, tüm uluslararası topluma yapıldığının altını çizerken, Türkiye’ye de soruşturmada yardım önerdi. Başkan Obama ayrıca terörle mücadelede Türkiye’nin yanı sıra diğer ortak ve müttefiklerle birlikte çalışma sözü verdi.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, Obama ayrıca telefon görüşmesinde Erdoğan ve hükümetini, İsrail’le ilişkileri normalleştirme ve Rusya’yla gerginliği azaltma yönündeki adımlarından dolayı da övdü

Toner: ‘Türkiye’ye Gitmeyin Demiyoruz’

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da seyahat uyarısı konusuna değindi ve terör gruplarının Amerikan vatandaşlarına yönelik artan tehdidi nedeniyle bu uyarıyı yaptıklarını belirtti. Toner, aşırıların sadece Türkiye’de değil, Avrupa genelinde havaalanları, ulaşım sistemlerini hedef aldığını kaydetti.

Toner, “Türkiye’deki terör saldırılarına rağmen yine de Amerikalılara Türkiye’ye seyahat etmeyin demiyoruz” ifadesini kullandı. Toner, “Brüksel ya da Paris’teki saldırılar sonrası olsun, Amerikalılar’a sadece hatırlatmada bulunuyoruz” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Sözcüsü, Türk yetkililerle yakın temas içinde olduklarını ve öyle kalmaya devam edeceklerini söyledi. Toner, “NATO müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içinde olduğumuzdan şüphe duyulmasın” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG