Erişilebilirlik

Başkan Obama İsrail'de


İsrail'e ilk kez resmi ziyarette bulunan Başkan Obama, iki ülke arasındaki bağın hiçbir zaman kopmayacağını söyledi

Başkan Obama İsrail’e yaptığı ilk resmi ziyaretinde Amerika’nın İsrail’le olan ittifakının sonsuza kadar süreceğini söyledi.

Obama, Ben Gurion Havaalanı’nda yaptığı açıklamada ikinci dönem başkanlığının ilk resmi yurtdışı ziyaretini İsrail’e yapmasının amacının iki ülke arasındaki bağın hiç kopmayacağını göstermek olduğunu belirtti.

İsrail halkına ve komşularına doğrudan hitap etmek istediğini de söyleyen Başkan Obama, kutsal topraklara barış gelmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.

Başkan Obama’yı Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Benyamin Netanyahu karşıladı. Başbakan Netanyahu İsrail’in kendini her türlü tehdide karşı kendi başına savunma hakkını desteklediği için Başkan Obama’ya teşekkür etti.

Başbakan Netanyahu Başkan Obama’ya Demir Kubbe füze savunma sistemini tanıtan gezide eşlik etti. Amerika’nın da finansmanına katkıda bulunduğu Demir Kubbe füze savunma sistemi, Kasım ayında sekiz gün süren çatışmalar sırasında Filistinli militanların Gazze’den attığı füzeleri düşürmek için kullanılmıştı.

Her iki lider de Demir Kubbe projesini iki ülke arasında güvenlik için yapılan daha önce görülmemiş bir işbirliği olarak niteledi.

Başkan Obama’nın Başbakan Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Simon Perez’le Suriye’deki kriz ve İran’ın nükleer programı hakkında görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Başkan Obama’ya Ortadoğu ziyaretinde Dışişleri Bakanı John Kerry eşlik ediyor.
Obama’nın yarın Batı Şeria’da Filistin Lideri Mahmud Abbas ve Başbakan Salam Fayyad’la görüşmesi bekleniyor. Öte yandan ikinci dönem başkanlığına iyimser bakmayan ve Obama’nın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen çok sayıda Filistinli protesto gösterileri düzenledi.

Başkan Obama Cuma günü de Ürdün Kralı Abdullah’la biraraya gelecek.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG