Erişilebilirlik

Obama: 'İsrail Askerini Serbest Bırakın'


Başkan Barack Obama, son çatışmalarda militanlar tarafından esir alınan İsrailli askerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Obama, Gazze krizinin çözümünde “ciddi ise” Hamas’ın askeri serbest bırakması gerektiğini bildirdi

Başkan Obama, Hamas’ın saldırılarına devam etmeyeceği yönünde sözünde durmaması durumunda, zaten kırılgan durumdaki ateşkesi yeniden yürürlüğe koyma yolunda ne İsrail’in ne de uluslararası toplumun ikna olacağını belirtti.

İsrail askerini İslami Cihat örgütünün kaçırdığı iddia ediliyor, ancak örgüt bu iddiayı yalanladı.

İsrail’in kendini Hamas’ın füze saldırılarına karşı korumaya hakkı olduğunu yeniden vurgulayan Obama, bununla birlikte Filistinli sivillerin ölümünün de acı verdiğini, sivillerin korunması için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.

Dün yerel saatle sabah yürürlüğe giren 72 saatlik ateşkes, neredeyse bir saat sürdü. İsrail, Refah yakınlarında bir tüneli tahrip etmeye çalışan askerlerine intihar saldırısı düzenlendiğini bildirdi. İsrail ordusu, iki askerin öldüğünü ve bir askerin de esir alındığını belirtti.

Hamas ise İsrail’i ateşkesi bozmakla suçladı.

Kerry Davutoğlu’nu aradı

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, mevcut krizi çözmeleri için Türk ve Katar dışişleri bakanlarını arayarak Hamas üzerindeki nüfuzlarını kullanmalarını istedi.

Ateşkes yürürlükte kalsaydı İsrail ve Filistinli heyetlerin Kahire’de uzun süreli bir ateşkes için görüşme yürütmesi planlanmıştı. Artık görüşmelerin yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde üç haftadır havadan ve karadan yürüttüğü operasyonda şimdiye kadar bin 400’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerin büyük çoğunluğu sivil. İsrail ise 60 asker kaybetti, ayrıca füze saldırılarında üç sivil öldü.

İsrail Gazze’nin tamamen silahlı militanlardan arındırılmasını istiyor. Hamas da, İsrail ve Mısır’dan Gazze’nin ekonomisini yok eden ablukayı kaldırmasını şart koşuyor.

Gazze’de bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bobb, çatışmaların yakın bir zamanda duracağı yönünde hiçbir tarafın işaret vermediğine dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG