Erişilebilirlik

Obama: IŞİD'e Hava Saldırıları Sürecek


Başkan Obama tatil yerinde gazetecilere açıklama yaparken
Başkan Obama tatil yerinde gazetecilere açıklama yaparken

Başkan Barack Obama Amerikan hava saldırılarının Iraklı sivillerin sığındığı dağ çevresindeki IŞİD kuşatmasını kırdığını açıkladı.

Obama, Irak’taki Amerikan personeli ve tesislerine tehdit etmeleri halinde IŞİD’e karşı Amerikan hava saldırılarının devam edeceğini de söyledi

Tatilini geçirdiği Martha Vineyard’da basına açıklama yapan Obama dağdaki durumun büyük ölçüde düzeldiğini belirtti. Obama IŞİD militanlarının hedef aldığı Ezidi’lerin tahliyesi için yeni bir operasyona ihtiyaç kalmadığını , binlerce masum insanın hayatnı kurtardıklarını vurguladı.

Daha önce ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD militanlarına karşı düzenlenen hava saldırılarıyla havadan insani yardım operasyonlarının Sincar Dağı’ndaki sığınmacıların durumun düzelmesinde etkili olduğunu bildirdi. Hagel dağda kalan az sayıda sığınmacının tahmin edilenden daha iyi durumda olduklarını, yeterli su ve yiyeceğe sahip olduklarını belirtti.

Amerika bölgedeki insani durumu yerinde incelemek üzere bir gün önce dağa 30 kişilik komando ve sağlık görevlisi ekibi göndermişti. Hagel bölgeden alınan olumlu tesbitler üzerine yeni bir tahliye operasyonuna gerek kalmadığını söyledi.

Maliki direniyor

​ ​Öte yandan Irak’ta siyasi durumu hala karışık. Başbakan Nuri el Maliki, artan uluslararası baskıya rağmen görevinden ayrılmayı reddediyor. Ne pahasına olursa olsun üçüncü dönem görevini sürdürmeye niyetlenen Maliki, Cumhurbaşkanı Fuat Masum’un yeni başbakan olarak siyasi rakibini atama kararını mahkemenin de onaylamasını istiyor.

Irak’ın Şii başbakanı Nuri el Maliki, uluslararası toplumun desteğini yitirmiş durumda. Maliki, Irak’taki Sünni ve Kürt azınlıkları dışlamak, etnik ve dini açıdan oldukça kırılgan ülkesini daha da kutuplaştırmakla suçlanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG