Erişilebilirlik

Obama: İran'la Nükleer Anlaşma Mümkün


Obama NPR radyo istasyonunun sorularını yanıtlarken
Obama NPR radyo istasyonunun sorularını yanıtlarken

Obama, İran'ın nükleer programının barışcı olduğunu kanıtlaması halinde bunun daha geniş bir diplomatik açılım için gerekli ilk adım olacağını ve Tahran'a uluslararası toplulukla yeniden bütünleşme yolu açacağını söyledi

Başkan Barack Obama, İran’la nükleer programı üzerine bir anlaşma yapmaları “olasılığının” bulunduğunu ve bunun her iki ülke arasında daha geniş bir diplomatik açılım için gerekli ilk adım olacağını söyledi.

Obama, NPR adlı radyo istasyonuyla yaptığı söyleşide nükleer programının barışçı olduğunu kanıtlaması halinde İran’la işbirliğini geliştirme ve ekonomik yaptırımları kaldırarak uluslararası topluluğa yeniden entegre olması yolunun açılabileceğini belirtti.

Tahran’ın nükleer sorunu çözme ve tecrit durumuna son verme şansı bulunduğunu vurgulayan Obama, İranlı yetkililerin bu fırsatı kullanmaları gerektiğini söyledi.

Amerika’nın Küba ile ilişkileri normalleştirme kararının ardından İran’da bir elçilik açıp açmayacağı sorusuna Başkan Obama, “asla hayır” diyemeyeceğini söylerken, bu tür işlerin adım adım yürüdüğünü hatırlattı.

Amerika, İran’lı eylemcilerin 1980’de Tahran’daki Amerikan Elçiliğine saldırıp elçilik çalışanlarını rehine tutmalarından beri Tahran’la diplomatik ilişkileri kesmiş bulunuyor.

Amerika yıllardır İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya ile İran’ın nükleer tesislerini silah geliştirme yerine sivil amaçlarla kullandığını kanıtlaması için çalışıyor.

İran nükleer programının askeri amaçlı olduğu iddiasını kabul etmiyor ve sadece enerji üretme ve tıbbi araştırmalar yapma amacı taşıdığını savunuyor.
İran’la nükleer görüşmeler halen Haziran 2015’e kadar uzatılmış bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG