Erişilebilirlik

Obama: "Irak'ta Her Seçeneğe Hazırız"


Başkan Barack Obama Irak’ta her seçeneği kullanmaya hazır olduklarını çünkü İslamcı militanların Irak ya da Suriye’de kalıcı toprak edinmelerinin Amerika’nın çıkarlarına aykırı düştüğünü açıkladı.

Obama bu açıklamayı Beyaz Saray’da Amerika’nın Irak’ta insansız hava aracı (İHA) saldırıları ya da başka bir askeri eylem düşünüp düşünmediği sorusunu yanıtlarken yaptı.

Irak‘taki gelişmeleri aylardır kaygıyla izlediklerini belirten Obama bir süredir Irak hükümetine askeri malzeme ve istihbarat yardımı yaptıklarını söyledi.

Irak’ın son günlerde daha çok yardıma ihtiyacı olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Obama ulusal güvenlik ekibinin 24 saat boyunca hangi yardımın etkili olacağını belirlemeye çalıştığını belirtti.

Obama Irak’la danışmalarda kısa vadede askeri açıdan gerekli olan unsurların ele alınacağını ancak son gelişmelerin Irak hükümetine işin bir de siyasi yanı olduğunu gösterme açısından uyarı olması gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray, IŞİD militanlarının Irak’taki son saldırılarını kınadı. Yapılan yazılı açıklamada ölenlerin ailelerine başsağlığı dilendi ve IŞİD’in Irak ve bölge için oluşturduğu tehdit karşısında Irak halkına yardım sözü verildi.

Açıklamada, IŞİD’in Musul ve çevresindeki son saldırılarının aşırılık yanlılarının insanları öldürmek ve yıkıcı eylemlerde bulunmaktan başka bir amaçları olmadığını bir kez daha gözler önüne serdiği kaydedildi.

Beyaz Saray'ın açıklamasında, Amerika’nın IŞİD’a karşı mücadele etmek üzere birlik olan siyasi yelpazedeki tüm Iraklı liderlerin yanında yer alacağı vurgusu da yapıldı.
Aynı açıklamada, yeni açıklanan Terörle Mücadelede İşbirliği Fonu’na destek vermesi için Kongre ile yakın çalışma içine girileceği de kaydedildi.

Açıklamada, Irak’la mevcut Stratejik Çerçeve Anlaşması dahilinde de Irak hükümetine, yapılan yardımların devam ettirileceği, ihtiyaç doğarsa Bağdat hükümetine IŞİD’i durdurma ve etkisiz hale getirme yolundaki çabaları için bu yardımların daha da artırılacağı da dile getirildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG