Erişilebilirlik

Obama İHA Operasyonlarını Kısıtlıyor


Başkan Barack Obama, terörle küresel mücadele kapsamında insansız hava araçlarının kullanımının kısıtlanacağını açıkladı.

Obama, İHA’ların sıkı biçimde kısıtlanmış alanlarda kullanılacağını, önceliğin gözaltı, sorgulama ve soruşturma gibi işlemlere verileceğini söyledi.

Başkan Obama’nın Washington’daki Ulusal Savunma Üniversitesi’nde yaptığı konuşması, bir anlamda Amerika’nın terörle savaşta ‘sınır tanımama’ politikasına kısıtlama getiriyor. Obama Washington’un el Kaide’yle savaşının bir gün son bulacağına işaret etti.

İHA operasyonları kısıtlanıyor
İHA operasyonları kısıtlanıyor
Obama bununla birlikte konuşmasında el Kaide ve bağlantılı gruplara karşı gizli operasyonlarla yürütülen “dar hedefleme” taktiklerine destek vermeyi sürdürdü. Çok sayıda el Kaide sorumlusunun, eğitimci, bomba imalatçısı ve sorumlusunun bu tarz operasyonlarla etkisiz hale getirildiğini söyleyen Başkan, aksi takdirde bu militanların sivil havacılık sektörünü, Amerika’nın ulaştırma ağını, Avrupa kentlerini ve Afganistan’da savaşan askerlerini hedef almaya devam edeceğini, bu operasyonların en basit tarifiyle çok sayıda insanın hayatını kurtardığını söyledi.

Başkan Obama ayrıca, Amerika’nın diğer ülkelerde düzenlediği operasyonların bu ülkelerin kamuoyu görüşlerini de etkilediğini ve daha fazla düşman yaratma tehlikesine yol açtığını da kabul etti. Ama Obama, Amerika’nın teröristlerin güç kazanmasına ve kanlı saldırılar düzenlemesine de izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

Obama, teröristlerin sivilleri hedef aldığına, tek başına Müslümanlar’a karşı işledikleri katliamlarda ölenlerin, İHA operasyonlarında ölen sivillerin sayısının çok üzerinde olduğuna dikkati çekerek, “Bir şey yapmamak, bir seçenek olamaz” diye konuştu.

Obama’nın konuşması, Washington’un İHA operasyonlarında 2009 yılından bu yana toplam dört Amerikan vatandaşının öldüğü yolundaki resmi açıklamayı izliyor.

Yetkililer, bu operasyonlarda ölen dört Amerikan vatandaşından birinin, Pakistan’a giderek Amerika’ya karşı terör eylemlerine karışan bir kişi olarak açıkladı. Jude Kenan Muhammed adlı bu Amerikan vatandaşının, bir İHA operasyonunda öldüğü belirtiliyor.

Yetkililer, Jude Muhammed’in 2008 yılı sonlarında, 23 yaşında Amerika’yı terk ettiğini, 2011 yılı sonlarında da Pakistan’da CIA tarafından gönderilen bir insansız hava aracı tarafından vurulduğunu açıkladı. Muhammed’in özellikle hedef alınmadığı, militanların yoğun olduğu bir bölgeye düzenlenen operasyonda öldüğü belirtildi.

‘Guantanamo tutukevi kapatılacak’

Guantanamo tutukevi
Guantanamo tutukevi
Bu arada Başkan Obama aynı konuşmada Küba’daki Guantanamo askeri üssünde bulunan tutukevini kapatma sözünü tutmak için ek adımlar atacağını bildirdi.

Obama, Guantanamo tutukevinin tüm dünyada Amerika’nın “hukuk devleti ilkesini çiğnemesini sembolize ettiğini” söyledi.

Guantanamo’da “düşman savaşçı” diye adlandırılan 166 terör zanlısı tutuluyor. Kamptaki tutukevi, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra başlatılan Afganistan savaşının ardından, tüm dünyada yürütülen küresel terörle mücadele operasyonları sırasında ele geçirilen bazı terör zanlılarının tutulması amacıyla faaliyete girmişti. Bu tutukevi aynı zamanda, Amerikan adalet sisteminin yetkisi dışında kaldığı için, zanlıların yıllar boyunca süresiz, yargısız hapsedilmesine olanak tanıdı.

Başkan Obama Kongre’ye, Guantanamo’daki tutsakların başka yerlere transferi üzerindeki sınırlamaları kaldırması çağrısında bulundu. Beyaz Saray ve Kongre, Guantanamo’daki tutukluların gelecekleri konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

Obama Savunma Bakanlığı’na, isteyen tutsakların üçüncü ülkeye gitmesini, isteyen zanlılarınsa Amerika’da sivil ya da askeri mahkemeler tarafından yargılanmasını sağlayacak askeri komisyonlar kurma talimatı verdiğini, zanlıların üçüncü ülkeye gönderilmesini sağlayacak bir de temsilci atayacağını açıkladı.

Bir süre önce Guantanamo’daki tutsakların yüzden fazlası, süresiz gözaltılarını protesto etmek amacıyla açlık grevine gitmiş, açlık grevine gidenlerden 30’dan fazlası askerler tarafından zorla beslenmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG