Erişilebilirlik

Obama Hiroşima’ya Gidiyor


Obama Hiroşima’ya Gidiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Başkan Barack Obama, bu ay sonunda Japonya’nın Hiroşima kentini ziyaret edeceğini açıkladı. Obama, İkinci Dünya Savaşı sonunda ilk atom bombasının atıldığı bu kente giden ilk Amerika başkanı olacak.

Amerika başkanları bir özür şeklinde algılanabileceği endişesiyle, yıllardır Hiroşima ile ikinci atom bombasının atıldığı Nagazaki’ye gitmemeyi tercih ediyor.

Beyaz Saray, Obama’nın Hiroşima’yı Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile birlikte 21-28 Mayıs tarihlerinde, Vietnam-Japonya ziyaretlerinin sonuna doğru ziyaret edeceğini bildirdi.

Obama’nın danışmanı Ben Rhodes Başkan’ın Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan bombalar için özür dilemeyeceğini açıkladı.

Rhodes, Obama’nın İkinci Dünya Savaşı sonunda atom bombası kullanılması kararını yeniden değerlendirmeyeceğini, ortak geleceğe yönelik vizyon teklif edeceğini kaydetti.

Obama’nın ziyareti Tokyo’nun Pearl Harbor’a yaptığı sürpriz saldırıdan yaklaşık 75 yıl sonra yapılacak. İki ülke savaşın ardından güçlü birer müttefik haline geldi.

Obama’nın Japonya ziyaretinin ana amacı G-7 zirvesi. Beyaz Saray, Obama’nın Hiroşima ziyaretinin barışa ve nükleer silahsız, güvenli bir dünyaya olan bağlılığını göstereceğini kaydetti.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen ay Hiroşima’yı ziyaret etmişti.

Kerry, Hiroşima’daki anma defterine “Savaş ilk değil son seçenek olmalı” şeklinde yazmıştı.

Amerika’nın attığı iki atom bombası İkinci Dünya Savaşı’nı sona erdirmişti. Japon İmparatoru Hirohito, Hiroşima’ya atılan bombadan 9 gün sonra ülkesinin koşulsuz olarak teslim olduğunu açıklamıştı.

O tarihten bu yana atom bombası hiçbir savaşta kullanılmadı. Dünya, 10 ülkenin sahip olduğu düşünülen nükleer stokların boyutunu tartışıyor.

“Little Boy-Küçük Çocuk” adı verilen atom bombası Hiroşima’nın yüzde 90’nını haritadan silmiş, 80 bin kişi hayatını kaybetmişti. Daha sonraki yıllarda onbinlerce kişi radyasyon nedeniyle yaşamını yitirmişti.

Nagazaki’ye atılan bomba da 40 bin kişinin hayatına mal olmuştu. 20 ile 40 bin kişi de sonraki aylarda hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG