Erişilebilirlik

Obama Hemen Harekete Geçiyor


Başkan Obama Hemen Harekete Geçiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
Başkan Obama konuşmasında seçmenlerin önem verdiği konulara değindi, işsizlik, silah kontrolu ve süregelen savaşları gündeme getirdi: “On yıldır sürüp giden zor bir savaştan sonra kahraman askerlerimiz ülkelerine dönecek.”

Başkan, Afganistan’da görev yapan birliklerin yarısı olan 34 bin askerin gelecek yıl bu aylarda Amerika’ya dönmüş olacağını söyledi.

Bu, Amerika’nın iki yıl içinde Afganistan’dan çekilme hedefinin gerçekleşmesini sağlayacak. Başkan, Afgan hükümetine eğitim ve destek çalışmalarında yardımı sürdüreceklerini belirtti.

Bazı Cumhuriyetçiler, geri çekilmenin çok uzun sürdüğü eleştirisinde bulundu. Bunlardan biri de Georgialı Paul Brown: “Bence Afganistan’dan mümkün olan en kısa zamanda çıkmamız gerekiyor. Olmayan paramızı orada harcıyorum, bu çok yanlış bir politika.”

Başkan Obama, Amerika’da altı milyon yeni iş imkanı sağlandığını ve tüketicilerin yeniden para harcamaya başladığını bildirdi: “Görevimiz, Amerika’da ekonomik büyümenin özünü oluşturan orta sınıfı güçlendirecek adımlar atmaktır.”

Başkanlar konuşmalarını her yıl Temsilciler Meclisi Genel Kurul Salonunda yapar. Konuklar genel olarak balkonda oturur. Bu yıl konukların çoğu, silahlı şiddetin acısını yaşamış Amerikalılar’dı. Başkan, silahlar yüzünden hayatını kaybedenler ve yakınlarının Kongre’nin bu konuda harekete geçmesini beklediğini vurguladı: “Bu konuda bir oylama hakediyorlar.”

Başkanlar genelde konuşmadan önceki son dakikaya kadar metnin üzerinden geçer. Başkan Obama da Kuzey Kore’nin bir gün önceki nükleer denemesi yüzünden konuşmaya ekleme yaptı: “Bu tür provakasyonlar daha da yalnız kalmalarına yol açar.”

Göçmenlik reformu konusunda Obama her iki partiden de alkış aldı. Başkan, Amerika’daki 11 milyon belgesiz göçmenin vatandaşlığa geçirilmesi için yasal değişiklikler yapılması çağrısında bulundu: “Bu süreç, özgeçmiş kontrolundan temiz çıkmak, vergi ödemek, bir miktar cezayı göze almak, İngilizce öğrenmek ve göçmenlik için yasal yollardan başvuranların arkasında sıraya girmekle işleyebilir.”

Cumhuriyetçiler, konuşmaya yanıtlarını ilk kez İngilizce ve İspanyolca verdi.

Floridalı Senatör Marco Rubio, göçmenlik reformunun kontrollar sıkılaştırılarak başlaması gerektiğini öne sürdü: “Geçmişte tutulmayan sözleri yerine getirmeliyiz. Sınırlarımızı daha iyi korumalı ve yasaları uygulamalıyız.”

Başkan Obama konuşmasında söylediklerini gerçekleştirmek için hemen harekete geçti. Önce Washington’da göçmenlik konusunu ele alarak Kongre’deki partilerüstü grupla görüştü. Ardından Kuzey Carolina’ya giderek imalat sektöründe yeni iş alanları açılması çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG