Erişilebilirlik

Obama: "Hedefimiz IŞİD'i Yıkmak"


Başkan Obama Estonya'nın başkenti Tallinn'de konuşurken
Başkan Obama Estonya'nın başkenti Tallinn'de konuşurken

Suriye'de iktidar boşluğu olduğu için IŞİD'in yıkılmasının zaman alacağını belirten Başkan Obama militanlarla savaşta yerel Sünni topluluklar dahil bölgesel koalisyonlara ihtiyaç olduğunu söyledi

Steven Sotloff
Steven Sotloff

Başkan Barack Obama Amerika’nın IŞİD’i Ortadoğu’dan yokedinceye kadar savaşmayı planladığını ve Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’un öldürülmesinin hesabını adalet önünde soracağını söyledi.

Obama, Estonya’nın başkenti Tallinn’de yaptığı açıklamada IŞID’in yıkılmasının zaman alacağını çünkü Suriye’de iktidar boşluğu olduğunu, militanlara karşı savaşta yerel Sünni topluluklar dahil bölgesel koalisyonlara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Obama Amerika’nın hedefinin açık olduğunu vurgulayarak bunu IŞİD ‘ı sadece Irak değil tüm bölge ve Amerika'ya tehdit oluşturmaktan çıkartmak için zayıflatmak ve yok etmek olduğunu söyledi.

Obama, bu cinayetlerin tüm Amerikalılar’ı bir araya getireceğini ve teröristlerle mücadele kararlılıklarını daha da güçlendireceğini savundu. Başkan Obama, “Unutmayacağız, elimiz uzun, adaleti yerine getireceğiz” dedi.

Biden: 'Cehennemin kapılarına kadar kovalayacağız'

Olayla ilgili bir açıklama da Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan geldi. Biden, Amerika’nın katilleri “cehennemin kapılarına kadar” kovalayacaklarını söyledi. Biden, “Bizi korkutacaklarını sanıyorlarsa, bizi iyi tanımıyorlar demektir” diye konuştu.

CNN televizyonuna konuşan Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, gazetecilerin başlarının kesilerek öldürülmelerini “mide bulandırıcı” diye niteledi.

Hagel, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren yüzün üzerinde IŞİD militanının Amerikan vatandaşı olduğuna inandıklarını açıkladı. Savunma Bakanı, Amerika’nın ortaklarının İslam Devleti’ni durdurmak için ellerinden geleni yapması çağrısında bulundu.

Amerikan istihbarat birimleri, Steven Sotloff’un öldürüldüğü videonun orijinal olduğunu doğruladı. Sotloff ailesi adına açıklama yapan bir sözcü, öldürülen gazetecinin bir kahraman olmadığını, yalnızca Arap dünyasında sesleri olmayan kişilerin sesini duyurmayı amaçladığını söyledi. Sözcü, Sotloff’un mağdurların sıkıntılarını dünyaya duyurmak için hayatını feda ettiğini belirtti.

Gerek Sotloff’u, gerekse geçen ay Foley’i IŞİD videolarında da görüldüğü gibi vahşice öldüren militan, eyleminin Amerika’nın hava saldırılarına misilleme olduğunu bildirdi. Siyah maskeli ve İngiliz aksanlı militan, Sotloff’un öldürüldüğü videoda bir İngiliz rehineyi de öldürme tehdidinde bulundu. David Cawthorne Haines, yardım örgütlerine güvenlik personeli olarak çalışırken kaçırılmıştı.

HRW: 'IŞİD'in öldürdüğü Irak askeri sayısı daha fazla'

İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü, IŞİD (İslam Devleti) militanlarının Haziran ayında Irak’ta ele geçirdikleri askeri üste tutsak aldıktan sonra katlettiği asker sayısının “770’e ulaşabileceğini” bildirdi.

Örgüt, IŞİD militanlarının “idam ettiği” Irak askeri sayısını önceki raporlarında daha az vermişti. Ancak yeni “infaz alanları” ortaya çıktıkça öldürülen Irak askeri sayısının daha yüksek olduğu anlaşıldı.

HRW, IŞİD’in barbarlık düzeyinin tüm vicdanlara ağır darbe vurduğunu bildirdi.

IŞİD Haziran ayında Tikrit yakınlarında bir askeri üssü ele geçirmiş, içindeki yüzlerce Irak askerinin teslim olduğunu iddia etmişti.

Militanların internette yayınladıkları videolar, tutsak askerlerin sivil giydirildikten sonra yere yatırılıp başlarına kurşun sıkılmak suretiyle öldürüldüklerini gösteriyor. Öldürülen askerlerin cesetleri kısmen çukurlara, kısmen de Dicle Irmağı’na atıldı.

Irak ordusu bu askerlerin çoğunu “kayıp” olarak not etti. Askerlerin aileleri önceki gün parlamentoyu basarak, kayıp eş, çocuk ve yakınlarının akıbetlerini öğrenmeye çalıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG