Erişilebilirlik

"Obama Göçmenlik Reformunu Zorlaştırdı"


Obama Göçmenlik Reformunu Zorlaştırdı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Obama Göçmenlik Reformunu Zorlaştırdı mı?

Amerika’da göçmenlik reformuna duyulan ihtiyaç, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti tarafından kabul ediliyor ancak iki parti de bu konuda adım atmış değil. Bazı gözlemciler, Obama’nın kaçak göçmenleri sınırdışı edilmekten kurtaran kararnamesinin işi daha da zorlaştıracağı görüşünde

Başkan Barack Obama’nın imzaladığı kararname, yaklaşık 5 milyon kaçak göçmene geçici oturma izni veriyor. Ancak Obama’nın Kongre’nin onayı olmadan kapsamlı bir göçmenlik reformu yapması mümkün değil.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Kasım ayındaki ara seçimlerde Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçi Parti adına yaptığı konuşmada, “Başkan Obama bozuk göçmenlik sistemimizi tamir etmek için işbirliği yapmak yerine kendi başına hareket etti. Halbuki demokrasimiz böyle işlemiyor,” dedi.

Rice Üniversitesi Meksika Merkezi Başkanı Tony Payan, artık birçok kaçağın saklanmak zorunda kalmayacağını söylüyor: “Kaçak göçmenler, başkanlık kararnamesi sayesinde Amerikan ekonomisi ve toplumuyla biraz daha bütünleşme imkanı bulacak. Ancak kararnamenin aynı zamanda göçmenlik reform yapılmasını isteyen Cumhuriyetçiler üzerinde kutuplaştırıcı etkisinin olduğunu da düşünüyorum.”

Bazı kaçak göçmenler başkanlık kararnamesini memnunlukla karşılarken kimileri kararnameyi geçici çözüm olarak görüyor.

Tony Payan’a göre bu geçici çözüm kapsamında yasal statü başvurusu yapmaya ilişkin bazı kaygılar var: “Kaçaklar kişisel bilgilerini hükümete vermeleri durumunda hükümet bu kişilerin kim olduklarını ve nerede yaşadıklarını öğrenecek. Eğer bir sonraki başkan geçici af statüsünü uzatmak istemezse kimlikleri bilinen bu kaçakları bulmak ve sınırdışı etmek çok kolay olacak.”

Cumhuriyetçi Partililer, herhangi bir onay vermeden önce Meksika’yla olan sınırın güvenliğini arttırmak istiyor. Texas’ta bu yıl Orta Amerika’dan gelen kaçak sayısındaki artış, bu ihtiyaca işaret eder nitelikte.

Cumhuriyetçi Parti ayrıca Demokrat Parti’nin ‘vatandaşlığa uzanan yol’ olarak nitelediği ve oy avcılığı olarak gördüğü öneriye de karşı çıkıyor.

Ancak göçmenlik avukatı Charles Foster, birçok göçmenin vatandaşlık değil yasal ikamet izni istediğini söylüyor: “Göçmenlikle ilgili son kapsamlı yasa, Başkan Ronald Reagan tarafından imzalanmıştı. Son 40 yılda göçmenlerin sadece yüzde 30’u vatandaşlık başvurusu yaptı.”

Foster’a göre göçmenlik konusu Cumhuriyetçi Parti’yi böldü: “İş çevreleri göçmenlik reformuna büyük destek veriyor. Ancak Cumhuriyetçi Parti’de bir kesim var ki herşeye muhalefet ediyor.”

Uzmanlar, Cumhuriyetçilerin kontrolundaki Kongre ve Başkan Obama’nın 2015’te göçmenlik reformu yasasının en azından bazı noktaları üzerinde anlaşmaya varabileceği görüşünde. Tam kapsamlı reformunsa 2016 başkanlık seçimleri sonrasına sarkacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG