Erişilebilirlik

Obama 'Göçmen' Sorununa Kapsamlı Çözüm Arıyor


Obama 'Göçmen' Sorununa Kapsamlı Çözüm Arıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Başkan Obama Orta Amerika ülkelerinden gelen kaçak göçmenlerin yarattığı krizi çözmek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi. Ancak Başkan uzun vadeli çözümün ancak bu ülkelerdeki suç oranını azaltmak ve yoksulluğu önlemekle mümkün olduğunu da sözlerine ekledi

Başkan Barack Obama Orta Amerika ülkelerinden gelen kaçak göçmenlerin yarattığı krizi çözmek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi. Ancak Başkan uzun vadeli çözümün ancak bu ülkelerdeki suç oranını azaltmak ve yoksulluğu önlemekle mümkün olduğunu da sözlerine ekledi. Başkan bu açıklamaları, göçmen akını nedeniyle ciddi bir insani krizle karşı karşıya kalan Texas eyaletinde yaptı. Son bir yıl içinde en az 57 bin çocuğun yanlarında aile bireyleri olmadan Amerika’ya geçmeye çalıştığı tahmin ediliyor.

Başkan Obama, Dallas’taki konuşmasında Texas eyaletini ve yardım kuruluşlarını göçmen krizinin yarattığı sorunları aşmak için gösterdikleri çabalar nedeniyle övdü:

“Elbette ki uzun vadede çözüm, Temsilciler Meclisi’nde bekletilen göçmenlik reformunun bir an önce yasalaştırılmasıdır. Reform, sınır güvenlik ekiplerine binlerce görevlinin daha eklenmesini sağlayacak mali kaynağı sağlıyor. Burada konuştuğum herkesin öncelik verdiği konu da bu.”

Cumhuriyetçiler krizden Demokratları sorumlu tutuyor. Cumhuriyetçi Arizona Senatörü John McCain, 2013’te her 20 kaçak göçmenden sadece birinin geri gönderildiğini söyledi:

“Eldeki istatistiklere bakıldığında bu insanların Amerika’ya gelmelerini teşvik edecek birçok neden olduğunu söylemek mümkün.”

Demokrat Delaware Senatörü Tom Carper’a göre göçmenleri kendi ülkelerinden kaçmaya zorlayan temel sorunların çözülmesi gerekiyor:

“Guatemala, Honduras ve El Salvador gibi ülkelerde hayat giderek zorlaşıyor. Bu yıl kendi gözlerimle gördüğüm gibi hayati tehlike söz konusu. Şiddet bölgede giderek artıyor. Bu üç ülkedeki cinayetler dünya sıralamasında ilk üçte yer alıyor. Bu ülkelerin ekonomisi durgun ve vatandaşları için gerekli istihdam alanlarını yaratamıyor.”

El Salvadorlu Rigoberto Hernandez şoförlük yapıyor:

“Sabah dörtte işe başlıyoruz. Eğer bir yolcu sizi beğenmezse silahını çekip vurabilir. Canımızı para verip kurtarır hale geldik.”

Meksika’daki benzeri koşullar da büyük bir göç akınına neden olmuştu. Ama son dönemde Meksika’dan kaçak gelenlerin sayısı azaldı. Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi yetkilisi Gil Kerlikowske, bunun iki ülke arasında yapılan işbirliğiyle sağlandığını söylüyor:

“Önemli değişikliklere tanık olduk. Bunda da Başkan’ın uyuşturucuyla mücadele politikası etkili oldu. Meksika’da güven ortamı oluştu, ekonomik fırsatlar arttı.”

Başkan Obama Kongre’den göçmenlik krizi için 3 milyar 700 bin dolar istedi. Ancak Kongre’den henüz onay gelmedi. Bazı çevreler yeni sınır muhafızları ve tesislerine duyulan ihtiyaç gözönüne alındığında bu rakamın sadece geçici rahatlama sağlayacağı görüşünde. Bu çevreler, kalıcı çözümün ancak göçmen veren ülkelerdeki ekonomik ve sosyal koşulların düzeltilmesiyle mümkün olduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG