Erişilebilirlik

Obama 'Gizli Dinleme'yi Savundu


Obama 'Gizli Dinleme'yi Savundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
Guardian gazetesi geçen hafta Başkan Obama’nın bazı hükümet dairelerine sibersavaş saldırılarına hazırlanmaları için talimat verdiğini yazmıştı. Bu hazırlıklar arasında Amerika’nın olası bir siber saldırıya geçebileceği yabancı hedeflerin listesini çıkarmak da vardı. Bu, Guardian gazetesi tarafından 48 saat içinde yayınlanan üçüncü gizli belgeydi. Başkan Obama, Cuma günü terör saldırılarını engellemek için telefon kayıtlarının gizlice dinlenmesini ve İnternet’teki faaliyetlerin izlenmesini savundu.

Başkan Obama, California’da katıldığı bir etkinlikte hükümetin gizli dinleme programı hakkındaki soruyu şöyle yanıtladı: ”Benim ve ekibimin değerlendirmesine göre bu tür gizli programlar terör saldırılarını engellememize yardım ediyor. Herhangi bir kişinin adıyla bağlantı kurmadan telefon numaraları ele geçirmek gibi özel hayat ve mahremiyete yapılan küçük müdahaleler işimize yarayabilir.”

Kişisel mahremiyeti savunanlar, hükümetin terörist faaliyetlerle bağlantı aramak amacıyla telefon kayıtlarına ve İnternet şirketlerinin veri tabanlarına gizlice erişmesine büyük tepki gösterdi.

Electronic Frontier Vakfı'ndan Mark Rumold, ”Bu çok geniş kapsamlı bir program, Amerika’dan beklemezdim,” diyor.

Brennan Adalet Merkezi’nden Elizabeth Goitein, milyonlarca telefon kaydı ve İnternet faaliyetini taramanın işe yaramayacağı görüşünde: ”Teröristleri bulmak için milyonlarca Amerikalı’ya ait verileri taramanın çok da iyi bir yöntem olmadığını söyleyebilirim. Eminim ki hükümet yetkilileri bana bunun tam tersini söyleyecektir ama birçok uzman, hedefe yönelik, çok daha iyi odaklanmış bir yöntemin daha etkili olduğunu savunuyor.”

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Californialı Demokrat Dianne Feinstein gibi birçok siyasetçi, bu tür gizli programlardan yıllardır haberdar ve programları destekliyor: ”Bilgi toplamaya yarayacak yöntemleri incelemeliyiz. Bu, teröristlerin planlarını suya düşürür, Amerikalılar’ın ölmesini önler.”

Başkan Obama, gizli izleme programlarının ortaya çıkmasının sivil özgürlükler ve ulusal güvenlik dengesine ilişkin tartışmaları alevlendirdiğini söylüyor: ”Hem yüzde yüz güvenlik, hem de yüzde yüz kişisel mahremiyet sağlamak mümkün değil. Bazı tercihler yapmak zorundayız.”

Kongre, gizli dinleme programları hakkında daha fazla bilgi edinmek için oturumlar düzenlemeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG