Erişilebilirlik

'Filipinler'le Askeri Anlaşma Çin'e Yönelik Değil'


Başkan Barack Obama Filipinler ile imzalanan yeni güvenlik anlaşmasının Çin’i “karşılama” ya da “kontrol etme ” amacı taşımadığını açıkladı.

Asya gezisinin son durağı Filipinler’de Cumhurbaşkanı Benigno Aquino ile düzenlediği ortak basın toplantısında Obama Amerika’nın Çin ile yapıcı bir ilişkisi olduğunu belirterek “hedefimiz uluslararası uyuşmazlıklarda uluslararası kurallara ve normlara saygı gösterilmesidir” şeklinde konuştu.

Çin ve Filipinler Güney Çin Denizi'nde karşılıklı denizcilik ve toprak iddialarında bulunuyor.

Çin resmi haber ajansı Şinhua güvenlik anlaşmasını “rahatsız edici” olarak tanımlarken, Filipinler'i Pekin ile uyuşmazlıklarını çözmede sert davranmaya teşvik edeceğini savundu. Ajans Filipin hükümetinin, Amerika ile savunma anlaşması yaparak “Çin’i Amerika’nın desteğiyle karşılama” niyeti taşıdığını öne sürdü.

10 yıl süreli anlaşma Amerika’ya Filipinler’de askeri varlığını arttırma olanağı sağlıyor. Anlaşma gereği Amerika Filipin askeri üslerinde rotasyonla çok sayıda birlik, gemi ve uçak bulundurabilecek.

Başkan Obama, Amerika’nın Filipinler’de 1990’larda kapattığı askeri üslerini yeniden açma ya da yenilerini inşa etme niyeti taşımadığını açıkladı.

Obama 2009’da başkanlığa gelmesinden bu yana Asya ülkelerine beşinci ziyaretini yapıyor. Obama yönetimi, Asya-Pasifik bölgesini genişletilmiş ekonomik, diplomatik ve askeri öncelik sahası haline getirmeyi amaçlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG