Erişilebilirlik

Obama 24 Nisan'ın Unutulmamasını İstedi


Obama 24 Nisan'ın Unutulmamasını İstedi
Obama 24 Nisan'ın Unutulmamasını İstedi

Başkan, 24 Nisan açıklamasında, bu yıl da, Ermeni katliamları için "Soykırım" yerine Ermenilerin kullandığı "Meds Yeghern" yani "Büyük Felaket" terimini kullandı.

Başkan Barack Obama, Ermenilerce soykırım yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Obama, başkanların artık gelenek haline gelen 24 Nisan açıklamasında, 94 yıl önce bugün, 20’inci yüzyılın en büyük katliamlarından birinin başladığını belirtiyor.

Başkan’ın Beyaz Saray web sitesinde yayınlanan açıklamasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında bir buçuk milyon Ermeninin öldürüldüğü ya da ölüme gönderildiği ileri sürülüyor ve bundan ders alınması gerektiği vurgulanıyor.

Açıklamasında, 1915’deki olaylarla ilgili görüşlerinin değişmediğini savunan Obama, 24 Nisan’ın Ermeniler için korkunç bir felaket olduğunu ve tarihin tekerrür etmemesi için ölenlerin asla unutulmaması gerektiğini ifade ediyor.

Başkan, açıklamasında, Ermenilerin acısını paylaştığına vurgu yapıyor ve 1915’teki olaylara ışık tutulmasının, gerçeğin ortaya çıkmasının tüm tarafların çıkarına olduğunu savunuyor.

Başkan, geçen yılki konuşmasında olduğu gibi bu yıl da, soykırım kelimesi yerine Ermenilerin 1915 olayları için kullandığı "Meds Yeghern" yani "Büyük Felaket" terimini kullandı.

Katliamlar ve tehcir sırasında Ermenileri koruyan Türklere saygı duyduğunu dile getiren Başkan, yazılı açıklamasında, tarihi acılara rağmen iki ülke arasında diyalog kurulmasını çok olumlu bulduğunu belirtiyor.

Başkan, Amerikalı Ermenilerin çoğunun Amerika’ya 1915’teki olaylardan sonra geldiğini hatırlatıyor ve Amerika’daki Ermenilerin topluma katkıları ve başarılarından övgüyle söz ediyor.

Seçim kampanyası sırasında Ermeni seçmenlere soykırımı tanıma sözü veren Obama, bu yıl da merakla beklenen konuşmasında “soykırım” sözcüğünü kullanmadı.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu, Ermeni soykırımı tasarısını kabul etmiş bulunuyor. Tasarıda, Başkanların, her 24 Nisan'da, Amerikan halkını, soykırım kurbanı bir buçuk milyon Ermeni'yi anmaya davet etmesi öngörülüyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinmesine rağmen, Komisyonda kabul edilen tasarının Genel Kurulu’nda ele alınıp alınmayacağı henüz belli değil.

1915 olayları bugüne kadar birçok ülke parlamentosunda soykırım olarak tanımlandı ve kınandı.

Bu arada İstanbul’la birlikte çeşitli dünya başkentlerinde yıldönümü dolayısıyla ölen Ermeniler anısına törenler yapıldı.

XS
SM
MD
LG