Erişilebilirlik

Obama-Erdoğan Görüşmesinde Neler Konuşulacak?


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Başkanı Barack Obama arasındaki görüşmede medya ile paylaşılan görüşme konularıyla asıl görüşme maddelerinin farklı olacağını belirten Lehigh Üniversitesi'nden Profesör Henri Barkey, bu görüşmede kapalı kapılar ardında konuşulacak maddeleri Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Reyhanlı saldırısından dolayı Başbakan Erdoğan kendisini baskı altında hissettiğini ve bu yüzden Obama’dan bu konuyla ilgili yardım isteyeceğini ve bu yardımın psikolojik bir yardım olacağını belirtti.

Amerika’nın Suriye konusuna dahil olmak istemediğini vurgulayan Barkey, görüşmenin olumlu bir havada geçerek iki ülkenin işbirliğini vurgulayan mesajlar vereceğini söyledi.

Görüşmeden somut sonuç beklemek yersiz

Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Profesör Henri Barkey, Amerika'nın, Türkiye ve Katar’ın El Kaide’nin Suriye’deki uzantısı olarak bilinen El Nusra örgütüne göz yummasından rahatsız olduğunu vurguluyor.

Görüşmede iki liderin Suriye’de hangi muhalefete destek verecekleri konusunun da ele alınacağını belirten Barkey, bu savaşın artık Esat’ın devrilmesi konusundan daha öteye giderek bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini, özellikle de Irak’a sıçradığı takdirde huzursuzluğun daha da artabileceğini söylüyor.

Görüşmede Türkiye ile Amerika arasında serbest ticaret anlaşması yapılmasının da gündeme geleceğini belirten Barkey, "Obama’nın bu konuda Türkiye’yle bir komisyon kurularak Avrupa Birliği ile olan tüm görüşmelerden Türkiye’ nin de haberdar edilmesini önermesi söz konusu olabilir" dedi.

Barkey, görüşmeden somut bir sonuç beklememek gerektiğini de söyledi.

Mehtap Çolak Yılmaz'ın, Henri Barkey ile yaptığı söyleşiyi aşağıdaki medya oynatıcısından dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG