Erişilebilirlik

Obama-Erdoğan Görüşmesi Planlanandan Uzun Sürdü


Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan arasında 45 dakika süren görüşmeye Dışişleri Bakanları Ahmet Davutoğlu ve Hillary Clinton da katıldı. Görüşmenin ardından resmi bir açıklama yapılmadı

Başkan Barack Obama, Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin yapıldığı Washington Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Görüşme planlanandan uzun sürdü. Dün sabah ayrıca Türk ve Amerikan dışişleri bakanları da özel bir görüşme yaptı ve görüşmelerinde ağırlık verdikleri konu Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme süreci oldu.

Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan arasında 45 dakika süren görüşmeye Dışişleri Bakanları Ahmet Davutoğlu ve Hillary Clinton da katıldı. Görüşmenin ardından resmi bir açıklama yapılmadı. Adlarını açıklamak istemeyen Başbakanlık kaynakları, Başkan Obama’nın, Türkiye’nin Ortadoğu ve Kafkaslar’daki barışa yönelik çabalarını takdirle izlediğini ve bu çabalarını sürdürmesini istediğini belirtti. Aynı kaynaklar ayrıca, Başbakan Erdoğan’ın, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak Türkiye’nin edindiği bilgileri Obama’ya aktardığını da kaydetti. Yetkililer görüşmenin yapıcı ve olumlu geçtiğini söyledi.

Obama-Erdoğan görüşmesinden birkaç saat önce ayrı bir görüşmeyi de Ahmet Davutoğlu ve Hillary Clinton yaptı. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, 45 dakikalık bu görüşmede ağırlığın, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine verildiğini söyledi.

“Obama yönetimi ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda büyük yatırım yaptı,” diyen Amerikalı sözcü, benzeri çabanın Minsk sürecinin desteklenmesi ve Karabağ sorununa çözüm bulunması amacıyla da yürütüldüğünü belirtti.

P.J. Crowley
P.J. Crowley

Crowley, görüşmenin içeriğinin Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerine ayrılmasından dolayı, Davutoğlu’nun, Clinton’la ikinci bir görüşme yapacağını bildirdi. Türkiye ve Amerika arasında İran, Ortadoğu, Kıbrıs gibi çok sayıda konuşulacak konu olduğuna dikkati çeken Crowley, ikinci görüşmede bu konuların ele alınacağını belirtti. Türk yetkililer Davutoğlu ve Clinton arasındaki bu ikinci görüşmenin yarın yapılacağını açıkladı.

Sözcüye, Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokollerin iki ülke parlamentosundan geçmesini sağlamak için Amerika’nın bir yol haritası önerip önermediği soruldu. Crowley, “Türkiye ve Ermenistan protokollere imza atan ülkeler. Umarız bu protokollerin onaylanması için bir formül bulunur,” diye konuştu.

Amerika’nın taraflar arasında güven tesis etmeye çalıştığını kaydeden Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Sorunun iki taraf için de zor ve duygusal olduğunun farkındayız,” dedi.

Dün ayrıca Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a İran’a yeni yaptırımlarla ilgili olarak Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi Türkiye’nin desteğinin alınıp alınmadığı soruldu. Clinton bu soruyu, “Bu konuda her gün çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve ilerleme sağlıyoruz,” diye yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Washington’daki temaslarına devam ediyor. Bugün Kuzey Amerika’daki büyükelçiler ve başkonsoloslarla bir araya gelecek olan Davutoğlu, akşam da Council of Foreign Relations’da, bir toplantıya katılacak.

XS
SM
MD
LG