Erişilebilirlik

Obama Erdoğan'la Telefonda Görüştü


Obama Erdoğan'la Telefonda Görüştü
Obama Erdoğan'la Telefonda Görüştü

Başkan Obama görüşmede üzüntüsünü dile getirdi, İsrail'in güvenliğini tehdit etmeden Gazze'ye yardım ulaştırmanın yollarının bulunmasının önemine işaret etti

İsrail’in Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskın sonrasında Başkan Barack Obama ile Başbakan Erdoğan dün telefonda görüştü.

Beyaz Saray’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada Obama’nın olayda yaşanan can kaybından duyduğu büyük üzüntüyü Başbakan Erdoğan’a ilettiği belirtildi.

Obama’nın görüşme sırasında Erdoğan’a, gemilerdeki tüm yolcuların, yaralı ve ölüler dahil, ülkelerine geri gönderilebilmesi için İsrail’le sürekli temas halinde olduklarını kaydetti.

Başkan Barack Obama, konunun tarafsız, şeffaf ve güvenilir bir şekilde soruşturulmasına da destek verdiğini söyledi.

Obama’nın telefon görüşmesinde ele aldığı bir diğer konu da Gazze’ye yardımların nasıl ulaştırılabileceğiydi. Başkan, konuşmasında, İsrail’in güvenliğini tehdit etmeden Gazze’ye insani yardımları ulaştırmanın daha iyi yollarının bulunmasının önemine işaret etti.

İkili telefon görüşmesinde Obama, Ortadoğu sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini Başbakan Erdoğan’la bir kez daha paylaştı. Obama, bu konuda da, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören kapsamlı bir barış anlaşmasının bölgedeki sorunları temelden çözeceğine inandığını açıkladı. Obama, telefon görüşmesinde, bu hedefe varılması için Türkiye, İsrail ve diğer taraflarla yakın işbirliğini sürdüreceklerine de iletti.

Başbakan Erdoğan da İsrail saldırısının ‘kabul edilemez bir hukuk dışılık ve uluslararası teamüle aykırı bir faaliyet’ olduğunu belirtti, en kısa zamanda öldürülen Türk vatandaşlarının cenazelerinin, yaralıların, diğer gönüllülerinin ve gemilerin Türkiye'ye iadesini istedi.

Başbakan Erdoğan Gazze'ye uygulanan ambargonun bir önce kaldırılmasını da istedi.

XS
SM
MD
LG