Erişilebilirlik

Obama: 'Ebola'nın ABD'de Yayılma Riski Az'


Başkan Obama kabine toplantısında bir araya geldiği Sağlık Bakanı Sylvia Burwell'le
Başkan Obama kabine toplantısında bir araya geldiği Sağlık Bakanı Sylvia Burwell'le

Başkan Barack Obama gerekli önlemlerin alınması durumunda Ebola hastalığının Amerika’da salgına dönüşme riskinin çok düşük olduğunu açıkladı.

Ebola hastalığıyla mücadelenin ele alındığı bakanlar kurulu toplantısında konuşan Obama, hastalığın teşhis edildiği tüm hastanelere derhal acil federal tıbbi bakım ekipleri görevlendirilmesi ve tüm önleyici adımların atılması çağrısında bulundu.

Obama ayrıca Ebola’ya karşı daha güçlü bir küresel müdahaleyle, hastalığın en çok etkilediği Batı Afrika ülkeleri, Gine, Sierra Leone ve Liberya’ya daha fazla yardım yapılması gereksiniminin altını çizdi.

Obama’nın açıklamasından önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dünyanın Batı Afrika’daki Ebola krizine karşı mücadelede yeterli adım atmadığı yönünde bir bildiri yayınladı. Konsey’in 15 üyesinin bildirisinde Ebola’nın dünya barış ve güvenliğine tehdit olduğu belirtildi ve tüm BM üyelerinden hastalıkla mücadeleye yönelik kaynaklarını arttırmaları istendi.

Amerika’da Ebola virüsü taşıdığı tespit edilen ikinci hastabakıcının da tarifeli uçakla seyahat ettiği haberlerinin ardından Başkan Obama, Ebola’yla mücadele çabalarının ele alındığı kabine toplantısına katılmak amacıyla, dün planladığı bazı siyasi gezilerini iptal etti.

Amerika Hastalıkları Kontrol ve Önleme Dairesi, Ebola’ya yakalanan hastabakıcının Pazartesi günü tarifeli bir uçakla Cleveland, Ohio’dan Dallas, Texas’a seyahat ettiğini bildirdi. Söz konusu hastabakıcının taramadan geçtiği, hastalık belirtileri oluşmadan bir gün önce seyahat ettiği belirtiliyor.

Hastalıkları Kontrol ve Önleme Dairesi Genel Müdürü Tom Frieden, Ebola taramasından geçirilen herkese ticari uçaklarda seyahatin yasaklanacağını bildirdi.

İki hemşirenin de bir süre önce Ebola’yı, aynı hastalıktan ölen Liberyalı Thomas Eric Duncan’ı Texas eyaletindeki hastanede tedavi ederken kaptığı bildiriliyor. Duncan, Amerika’da Ebola hastalığından ölen ilk kişi oldu. Duncan’ı tedavi ederken Ebola kapan hemşirelerden biri aynı hastanede tedavi görüyor.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, Dallas’taki hastanede Ebola hastasının tedavisi sırasında hastalığın başkalarına bulaşmasını önleyici protokollerin tam uygulanmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG