Erişilebilirlik

‘Obama’nın Trump’a İmalı Yanıtı’


Obama, NATO’nun kuruluşunun 67’inci yıldönümünde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i Beyaz Saray’da ağırladı. Obama-Stoltenberg görüşmesi, Cumhuriyetçi aday adayı Trump’ın tam da NATO’yu hedef alan sözler sarfettiği bir zamana rastladı.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamasında Obama, Trump’ın ismini kullanmasa da, NATO’nun Amerika açısından önemini vurgulayan sözleriyle Cumhuriyetçi başkan aday adayına bir anlamda yanıt vermiş oldu. Açıklamaların ardından soru-cevap bölümü olmazken, Obama, bir gazetecinin Trump’un sözlerine ilişkin bağırarak yönelttiği soruyu yanıtsız bıraktı.

Başkan Obama, NATO’nun IŞİD’le mücadeleye katkıları, Afganistan’daki ortaklığı ve Avrupa’yı etkisi altına alan mülteci kriziyle başetmedeki yardımlarından övgüyle bahsetti.

“NATO, müşterek savunmamızın ve Amerikan güvenlik politikasının temel taşı olmaya devam ediyor,” diyen Obama, Stoltenberg ile görüşmesinde ilk önce Brüksel’deki saldırılara değindiklerini aktararak, IŞİD’e karşı odaklanmayı sürdürmenin ve terörle mücadelenin önemini bir kez daha teyit ettiklerini belirtti.

Dünyanın çalkantılı bir zamandan geçtiğine ve küresel güvenlik sistemindeki gerilimlerin birçoğunun Avrupa’yı etkilediğine dikkati çeken Obama, “NATO’nun gücü sayesinde, bu dalgalı sulara rağmen, Transatlantik ilişkinin temel özelliği olan barış, güvenlik ve refahın altını çizmeye ve güvenceye almaya devam edebileceğiz,” diye konuştu.

Ege Denizi’nde yaşanan mülteci trajedilerinin son bulması ve krize “insani” bir çözüm bulunması için Türkiye, Yunanistan ve diğer ülkelerle birlikte çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Obama, Rusya’nın ihlallerinden dolayı Ukrayna’ya olan desteklerinin de sürdüğünü, bölgedeki NATO müttefiklerine yönelik taahhütlerinin de arkasında olduklarını söyledi.

Obama, Amerikan ordusunun Rusya’ya karşı caydırma politikasının bir parçası olarak, Avrupa’daki Amerika askerlerine ve eğitimlerine yönelik Pentagon harcamalarının dört misli artırılmasını teklif ettiğini de kaydetti. Bununla birlikte Obama, bunun, Ukrayna’daki sorunlara çözüm bulma çabasında Rusya ile birlikte çalışmaya devam etmeyecekleri anlamına gelmediğini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, NATO’nun günümüzde hiç olmadığı kadar önem taşıdığını vurgulayarak, NATO’nun “çok daha tehlikeli bir dünyaya kendisini adapte edebildiğini,” belirtti.

‘Obama’nın Trump’a İmalı Yanıtı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Brüksel’den San Bernardino’ya, terörün herkesi etkilediğini ve terörle mücadelede birlikte olduklarını kaydeden Stoltenberg, tüm NATO ülkelerinin IŞİD’i geriletmek ve ortadan kaldırmak için Amerika öncülüğündeki çabalara katkı sağladığını, örneğin geçen hafta Iraklı güvenlik güçlerini eğitmeye başladıklarını söyledi.

Obama ile görüşmelerinde, NATO’nun IŞİD’e karşı savaşta bölge ülkelerine desteğini nasıl artırabileceği üzerinde konuştuklarını, yerel kapasiteleri inşa etme yollarının NATO’nun gündemindeki öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG