Erişilebilirlik

Obama’dan Trudeau’ya Sıcak Karşılama


ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 20 yıl aradan sonra Washington’a resmi ziyaret düzenleyen ilk Kanada Başbakanı olan Justin Trudeau’yu Beyaz Saray’da ağırladı.

Obama ve Trudeau görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, Kanada’nın Amerika’nın en büyük ticaret ortağı olmasından hareketle, karşılıklı ticaret ve yatırımların daha da güçlendirilmesi kararlılığını vurguladılar.

IŞİD’le mücadele konusunun da masaya yatırıldığı görüşmede iki lider, sınır güvenliğinin artırılması ve yabancı savaşçıların giriş-çıkışlarını önleme noktasında daha fazla bilgi paylaşma kararı aldı.

Obama, Suriye’de ateşkes anlaşması yürürlüğe girdikten sonra şiddette gözle görülür bir azalma olduğuna işaret ederken, Suriyeliler’e insani yardımların ulaştırılması konusunda da Amerika ve Kanada’nın öncü rol oynamaya ve sığınmacıları topraklarına kabul etmeye devam ettiğini belirtti.

İklim değişikliğiyle mücadelede yeni paket

İki liderin görüşmesinde iklim değişikliği gündemin ağırlıklı maddesiydi. Obama ve Trudeau iklim değişikliğiyle mücadelede yeni adımlar açıkladı. Bunlar arasında, iki ülkenin önümüzdeki 10 yıl içerisinde metan gazı emisyonlarını yüzde 40 ila 45 oranında 2012 yılı seviyelerinin altına indirmesi, kutup bölgesinde daha fazla toprak ve deniz alanlarının koruma altına alınması ve yeşil teknolojilerin geliştirilmesine hız verilmesi gibi adımlar bulunuyor.

Obama’dan Trudeau’ya Sıcak Karşılama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

İki liderin basın toplantısında dostluk mesajları ve espriler hakimdi. Kanada’nın bir önceki Başbakanı Stephen Harper döneminde iki ülke ilişkilerinde zaman zaman gerilimler yaşanıyordu. Özellikle Obama’nın Keystone boru hattı projesine olan muhalefeti Harper’ın tepkisini çekiyordu. Ancak Trudeau’nun başbakan olmasından sonra ilişkilerde adeta bir bahar havası yaşanıyor, çünkü Trudeau’nun siyasi görüşleri Obama’ya çok daha yakın.

‘Trump da diğer adaylardan farklı değil’

Basın toplantısının soru-cevap bölümü ABD’de bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerine yönelik sorulara da sahne oldu. Obama bir soru üzerine, Cumhuriyetçiler’in ön seçim kampanyası için “sirk” benzetmesi yaptı ve bunda Cumhuriyetçi çevrelerin yıllardır sergilediği “kutuplaştırıcı” söylemlerin rol oynadığı görüşünü dile getirdi.

Obama, Trump’ın savunduğu pozisyonların aslında diğer Cumhuriyetçi aday adaylarından farklı olmadığını sadece Trump’ın bunları daha kışkırtıcı bir tarzda dile getirdiğini söyledi.

ABD Başkanı Obama, bir başka soru üzerine, Anayasa Mahkemesi yargıcı Antonin Scalia’nın ölümünden sonra mahkemeye yakında yeni bir yargıcı aday göstereceğinin sinyalini verdi.

Obama, “Anayasa Mahkemesi’ne hızlıca bir yargıcı aday göstermemin önemli olduğunu düşünüyorum çünkü mahkemenin yargıçlarının tam kadro olması önemli” diye konuştu.

Bununla birlikte, Anayasa Mahkemesi’ne yeni yargıç atanması konusunda Obama ile Kongre arasında ciddi bir ihtilaf yaşanıyor.

Başkan Obama’nın aday gösterdiği yargıcın görevine resmen başlayabilmesi için Senato’nun onayını alması gerekiyor. Ancak Senato’da çoğunluğa sahip Cumhuriyetçi liderler, Obama’nın adayını görüşmeyi bile reddediyor ve yeni yargıcın bir sonraki ABD başkanı tarafından belirlenmesi gerektiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG