Erişilebilirlik

Obama’dan Silah Şiddetine Karşı Hamle


Obama’dan Silah Şiddetine Karşı Hamle
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Başkan Obama, silah şiddetini azaltmak üzere yeni önlemlerini açıkladı. Başkanlık kararnamesi, silah satıcılarının ruhsat alma koşullarını sıkılaştırıyor ve alıcıların da daha sıkı sabıka taramasından geçmelerini gerekli kılıyor

ABD Başkanı Barack Obama, silah şiddetini azaltmak üzere “sağduyu” önlemleri olarak adlandırdığı yeni uygulamaları açıkladı.

Obama, Amerikan halkını ikiye bölen bu konuda Kongre’yi atlayarak kararname yoluyla bu soruna çözüm yolu sundu.

Beyaz Saray’da bir basın toplantısı yapan Başkan Obama, toplu saldırıların arttığı bu dönemde dahi silah kontrolünü sıklaştırmaya yanaşmayan Kongre üyelerini eleştirdi.

Son saldırı mağdurları eşliğinde açıklama yapan Başkan, bu tür şiddetin bu kadar sık yaşandığı tek gelişmiş ülkenin Amerika olduğunu söyledi.

Başkan ayrıca, insanların öldüğü bu dönemde harekete geçmeye engel olacak herhangi bir bahanenin bulunmadığını ve toplu saldırıları tartışmanın yerine onları bunları sona erdirme yollarının konuşulması gerektiğini söyledi.

Başkanlık kararnamesi, silah satıcılarının ruhsat alma koşullarını sıkılaştırıyor ve alıcıların da daha sıkı sabıka taramasından geçmelerini gerekli kılıyor. Yeni tedbirlerin ayrıca, mevcut silah yasalarının uygulanmasını sıkılaştırması, ruh sağlığı tedavisini arttırması ve silah güvenlik teknolojisi araştırmalarını genişletmesi bekleniyor.

Duygusal bir konuşma yapan Obama, “Dünyada gerçekleşen her kötü eylemi durduramayacaklarını, ancak bir şiddeti, bir saldırıyı durdurabilmek için bile olsa” çalışmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

2012 yılında Connecticut eyaletinin Newtown kentindeki bir okulda öldürülen 20 çocuğun adlarını okuduğu bir sırada Başkan Obama’nın gözyaşlarının döküldüğü gözlendi.

Gözyaşlarını silen Obama, “O çocukları her düşündüğümde, sinirleniyorum” dedi.

Başkan ayrıca, anayasanın Amerikan vatandaşlarına verdiği korunmaya yönelik silah sahibi olma hakkını kısıtlamaya çalıştığı iddialarını reddetti. İnsanların silahlarını ellerinden almak için bir komplo kurmuyoruz dedi.

Demokrat partili Obama aylardır, Cumhuriyetçilerin ellerinde bulunan Kongre’nin onayını almadan silah kontrolünü sıkılaştırıp silah şiddetini azaltmanın yollarını araştırdıklarını söylüyor.

Başkan, yeni kararnamenin kendine verilen yasal otorite “sınırları” içinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Genellikle silah kontrollerini sıkılaştıracak yasalarına karşı duran Cumhuriyetçiler, başkanın yaptığı bu öneriye öfkeyle tepki gösterdi ve başkanın yasal haklarını aştığını savundu.

Birçok Cumhuriyetçi başkan adayı da, seçildikleri takdirde Obama’nın alacağı yeni tedbirleri tersine çevireceklerini söyledi.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gielen başkan aday adayı Donald Trump CNN’e, Obama’nın aslında getirmek istediği sıkı kısıtlamalarla silah sahiplerine “çok yakında silah sahibi de olamayacaksınız” demek istediğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Başkan’ın “yürütme yetkisini tehlikeli bir biçimde aştığını” söyledi. Ryan ayrıca Başkan’ın, “yasama kurulunu ezerek irade ve istediğini hiçe saydığını” söyledi.

Güçlü bir silah hakları lobi grubu olan Ulusal Silah Derneği (NRA), yeni tedbirleri inceleyeceklerini ve mahkeme aracılığıyla iptal ettirmeye çalışacaklarına dair söz verdi. New York Times’a göre NRA sözcüsü, yeni önlemlerin o kadar da sert olmadığını söyledi.

NRA yetkilisi Jennifer Baker, Times dergisinin verdiği habere göre, “yedi yıldır üzerinde çalıştıklarını söyledikleri öneri bu mu? Bu kadar zaman gerçekten de hiç birşey yapmamışlar” dedi.

Daha fazla sabıka kaydı araştırması

Obama’nın planın ana unsurlarından biri, “silah tüccarlığı” tanıtımını genişletmek olacak. Beyaz Saray’ın yeni tedbirleri, silah fuarları da dahil olmak üzere silah satışı yapan birçok şirketi sabıka kaydı taramasından geçerek ruhsat almaya zorlayacak.

Adalet Bakanı Loretta Lynch, “İstediğimiz bu sistemi daha verimli yaparak daha kapsamlı hale getirmek” dedi. Lynch ayrıca, kötü kişileri silahlardan uzak tutmayı ve yetkililerin silah yasalarını rahat bir şekilde takip edip uygulayabilmelerini amaçladıklarını söyledi.

Adalet Bakanı Loretta Lynch, planın bir parçası olarak FBI personelinin yüzde 50 arttırılarak ulusal sabıka kaydı tarama sisteminin genişletilmek istendiğini söyledi.

Amerikan halkı konuya nasıl bakıyor?

Son kamuoyu yoklamaları, ateşli silah satın almak isteyenlerin sabıka kaydının incelenmesi planını destekleyen Amerikalıların sayısında bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Webster araştırma merkezi tarafından yapılan yeni bir araştırma, silah sahiplerinin yüzde 85’i silah almak isteyen her bir birey için sabıka kaydı taramasının yapılmasını desteklediğini gösterdi.

ABD’de her yıl binlerce insan toplu saldırılar ve intihar eylemleri de dahil olmak üzere ateşli silahlardan çıkan mermiler nedeniyle hayatlarını kaybediyor.

Silah satın alma yasası, kitlesel saldırıların arttığı son yıllarda Amerikan kamuoyunun tartıştığı ana konu haline dönmüş durumda.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG