Erişilebilirlik

Obama'dan Körfez Liderlerine İran Güvencesi


Camp David'deki görüşmelerden bir kare
Camp David'deki görüşmelerden bir kare

Başkan Obama, Camp David’de altı Körfez ülkesinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede Amerika’nın İran’la nükleer görüşmelerdeki tutumuyla ilgili bilgi vererek bu ülkenin Tahran hükümetine yönelik kaygılarını hafifletmeye çalıştı

Başkan Obama, Camp David’de altı Körfez ülkesinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede Amerika’nın İran’la nükleer görüşmelerdeki tutumuyla ilgili bilgi vererek bu ülkenin Tahran hükümetine yönelik kaygılarını hafifletmeye çalıştı.

Obama’nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Ben Rhodes ilk çalışma oturumunun son erdiğini bildirdi. Zirvede farklı Ortadoğu sorunları ele alındı. unlar arasında İran’la nükleer müzakerelerin yanı sıra Irak, Suriye, Yemen ve Libya’daki savaşlar bulunuyor.

Rhodes, Obama’nın İran konusundaki kaygılarını anladıklarına yönelik Körfez liderlerine güvence verdiğini söyledi. Rhodes Obama’nın ayrıca bu ülkelere savunma kapasitelerine arttırmalarını hedef alan yardımları hızlandırma vaadinde bulunduğunu kaydetti. Bu ülkelerin savunma kapasitelerinin yalnızca konvansiyonel savaş gücü anlamında değil, ama siber güvenlik, denizcilik ve sınır güvenliği konusunda da arttırılması hedefleniyor.

Dün gece zirvenin açılında konuşan Başkan Obama, Körfez bölgesinin zor bir zamandan geçtiğini söyledi.

Ben Rhodes, El Hurra televizyonuyla görüşmesinde zirvenin amaçlarından birinin Körfez ülkelerinin askeri becerilerini incelemek ve bu ülkelerin birbirleriyle ve Amerika’yla nasıl ortak hareket edebileceğini gözden geçirmek olduğunu söylemişti.

NATO ülkeleriyle olduğu gibi bağlayıcı bir anlaşmaya gitmeyi düşünmediklerini söyleyen danışman yardımcısı, buna rağmen Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin gereksinimleri olduğunda Amerika’nın bu ülkelerin savunmasına destek olacağına dair bir taahhüt verilebileceğini belirtti. Rhodes bunun, Amerika’nın Körfez Savaşı’nda olduğu gibi dışardan gelen tehditlere karşı askeri operasyon anlamına da gelebileceğinin altını çizdi.

Körfez ülkeleri İran’la süregelen nükleer müzakerelerle ilgili kaygılarını dile getirdi ve Amerika ile güvenlik ilişkilerini daha üst düzeye taşımak istediklerini belirtti. Bu ülkeler Amerika’nın İran’la imzalayacağı bir anlaşmanın İran’ın prestijini arttıracağından ve Amerika’nın Körfez ülkeleriyle ilişkisini zayıflatacağından endişe duyuyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Amerika’nın Körfez ülkeleriyle güvenlik ilişkilerine değer verdiğini ifade etti.

Başkan Obama’nın İran’ın nükleer silah geliştirmesini engellemenin en iyi yolunun diplomasi olduğu konusundaki inancının tartışılacağını söyleyen Earnest, Başkan Obama’nın diplomasinin hem Amerika’nın hem de Körfez ülkelerinin çıkarına olduğuna inandığını belirtti.

Başkan Obama çarşamba günü Beyaz Saray’da verilen yemekten önce Suudi prensleri Muhammed bin Nayef ve Muhammed bin Selman’la görüşmüştü.

Başkan görüşmede Amerika ve Suudi Arabistan’ın 70 seneye dayanan sıra dışı bir dostluğa sahip olduğunu belirtmişti.

Obama ve Suudi prensleri Yemen’de ilan edilen insani ateşkesle ilgili de konuştu. Suudi Arabistan, Yemen’deki Husi ayaklanmasına karşı ülkede hava saldırıları düzenlemişti.

Zirveye Kuveyt ve Katar emirleri ve Bahreyn, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden üst düzey yetkililer katılıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG