Erişilebilirlik

Obama'dan İngiltere Referandumu Tepkisi: ‘Aramızdaki Özel İlişki Kalıcı’


ABD Başkanı Barack Obama, İngiliz halkının referandumda Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararına saygı duyduklarını, Amerika ile İngiltere arasındaki özel ilişkinin kalıcı olduğunu belirtti.

Obama, İngiltere’deki referandum sonucuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Birleşik Krallık halkı sözünü söyledi ve onların kararına saygı duyuyoruz. ABD ile Birleşik Krallık arasındaki özel ilişki kalıcıdır ve Birleşik Krallık’ın NATO üyeliği Amerikan dış, güvenlik ve ekonomi politikasının hayati bir köşe taşı olmayı sürdürmektedir” ifadesini kullandı.

AB ile olan ilişkilerinin de bu özellikleri taşıdığını vurgulayan Başkan Obama, bu ilişkinin kıta ve ötesinde istikrarı destekleme, ekonomik büyümeyi canlandırma, demokratik değerler ve ideallerin yayılmasını güçlendirmede çok miktarda katkılar ortaya koyduğunu kaydetti.

Obama, İngiltere ve AB’nin, ABD’nin “vazgeçilmez ortakları” olmaya devam edeceğinin de altını çizdi.

Başkan Obama, Nisan ayında İngiltere'ye yaptığı ziyaret sırasında "AB'de kalın" mesajı vermiş, bu yorumları yüzünden İngiliz milliyetçilerin ağır tepkilerine maruz kalmıştı.

Cameron ve Merkel'le telefonda görüştü

Obama, referandumla ilgili olarak İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'le telefonda görüştüğünü bildirdi.

Stanford Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Obama, "Birleşik Krallık'ın AB'den aşamalı bir çıkış sergileme niyeti göstereceğine" emin olduğunu söyledi.

Obama, "(Cameron ile görüşmemizde) Ekonomik büyüme ve finansal istikrarın teminine olan bağlılığımızın gereği olarak ekonomik ve finansal ekiplerimizin yakın temasta kalması yönünde mutabık kaldık" dedi.

Alman Başbakan Merkel ile görüşmesinde de, ABD ve Avrupalı müttefiklerinin gelecek haftalar ve aylarda yakın çalışma içerisinde olmasını kararlaştırdıklarını kaydeden Obama, şöyle devam etti:

"Dünkü referandumun neticesinin, küreselleşmenin getirdiği mevcut değişim ve zorlukların bir yansıması olduğunu düşünüyorum. Birleşik Krallık'ın AB ile ilişkisi değişecek olsa da, değişmeyecek olan şey ülkelerimiz arasındaki özel ilişki. Bu kalıcı olacak. AB de bizim vazgeçilmez ortaklarımızdan biri olmayı sürdürecek. NATO ittifakımız küresel güvenliğin köşe taşı olmaya devam edecek."

Başkan Yardımcısı Joe Biden da, referandum neticesinin ABD’nin tercih ettiği bir sonuç olmadığını ama saygı duyduklarını söyledi.

Şu anda İrlanda’da olan Biden, “Şunu söylemeliyim ki, başka bir sonuç çıkmasını bekledik, farklı bir sonucun çıkmasını tercih ederdim ama ABD’nin Birleşik Krallık ile çok eskilere dayanan bir dostluğu var ve bu özel bağ sürecek” dedi.

Lew: 'Yakın çalışmaya devam edeceğiz'

Amerikan yönetiminden bir açıklama da Hazine Bakanı Jack Lew’dan geldi.

Lew, yazılı açıklamasında, “Hem Londra hem de Brüksel ve uluslararası ortaklarımızla Avrupa ve ötesinde ekonomik istikrar, güvenlik ve refahın devamını temin etmek için yakın çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Finans piyasalarındaki gelişmeleri izlemeye devam ettiklerini kaydeden Lew, İngiltere, AB ve küresel düzeydeki muhatapları ve mali piyasa çevreleriyle son haftalarda düzenli temas halinde olduğunu ve yakın istişarelerini sürdürdüklerini belirtti.

Lew, “Birleşik Krallık ve diğer politika uygulayıcılar, ekonomik büyüme açısından kilit öneme sahip mali istikrarı destekleme noktasında gerekli araçlara sahipler” ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı Donald Trump lüks bir golf merkezinin açılışı için İskoçya'da
Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı Donald Trump lüks bir golf merkezinin açılışı için İskoçya'da

Trump memnun

Amerika’da kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump ise sonuçtan memnun.

Lüks bir golf merkezinin açılışı için İskoçya’da bulunan Trump, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “İngilizler AB’den özgürlüklerini ilan ederek ülkelerinin, sınırlarının ve ekonomilerinin kontrolünü yeniden eline aldı” dedi.

Başkan olduğu takdirde yönetiminin İngiltere ile bağlarını güçlendireceğini söyleyen Trump, Amerika’da olanlarla İngiltere’de olanlar arasında paralellik olduğunu da savundu. Trump açıklamasında, “Kasım seçimlerinde Amerikan halkı da yeniden bağımsızlığını ilan edecek. İnsanlar sınırlar görmek istiyor. İnsanların, kim olduklarını, nereden geldiklerini bilmedikleri kişilerin ülkelerine akmasını istemiyor” sözlerine yer verdi.

Öte yandan Brexit’in ilk hızlı etkisi Amerikan doları açısından oldu. İngiliz sterlini Amerikan doları karşısında 31 yılın en düşük seviyesine geriledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG