Erişilebilirlik

Obama’dan ABD'de İlk Cami Ziyareti


Barack Obama, başkanlık sürecindeki ilk cami ziyaretini Baltimore kentinde gerçekleştiriyor. Baltimore İslam Toplumu Camisi’nde Müslüman Amerikalılar ile bir araya gelecek Obama’nın “inanç özgürlüğü” mesajı vermesi bekleniyor.

Amerika Başkanı Barack Obama, göreve geldiği 2008 yılından beri ilk kez bir camiyi ziyaret ediyor. Obama, Maryland’deki Baltimore İslam Toplumu Camisi’nde Müslüman Amerikalılar ile bir araya gelecek.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama’nın cami ziyareti öncesinde düzenlediği basın toplantısında, ziyaretin amacına ve önemine değindi.

Earnest, “Bu ziyaret, Amerika Başkanı’nın Müslüman Amerikalı toplumun gelenekleri ve kültürleri doğrultusunda ibadet etme özgürlüğünü savunduğu mesajı verecek” şeklinde konuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü, Baltimore’daki camide konuşma yapması planlanan Obama’nın konuşma öncesinde Müslüman Amerikalı liderlerle bir araya gelerek Müslüman toplumun kaygılarını ve sorunlarını dinleyeceğini söyledi.

Earnest, “Ziyaret, Müslüman Amerikalılar’ın toplumumuza yaptıkları katkıları yüceltmek ve inanç özgürlüğü ilkesine bağlılığımızı yineleme fırsatı sunacak” dedi.

Baltimore ziyareti, daha önce yurt dışında cami ziyaretleri gerçekleştiren Obama’nın Amerika’daki ilk cami ziyareti olması açısından büyük önem taşıyor.

Müslüman Karşıtı Söylemlere Cevap

Obama’nın Amerika’daki ilk ziyareti, başkanlık yarışındaki Cumhuriyetçi aday adaylarından Donald Trump’ın Müslüman karşıtı söylemlerine bir cevap olarak yorumlanıyor.

Trump, 2 Aralık’ta California’nın San Bernardino kentinde meydana gelen terör saldırısının ardından Müslüman göçmenlerin Amerika’ya girişinin geçici olarak yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Senatör John McCain ve başkan aday adayı Jeb Bush gibi tanınmış Cumhuriyetçi siyasetçiler, Trump’ın Müslüman karşıtı çağrısına tepki gösterse de, diğer bir Cumhuriyetçi aday adayı Ben Carson geçen yıl Eylül ayında NBC televizyonunda, İslamiyet’e inanan birinin Amerika’da başkanlık yapmasının uygun olmadığını savundu.

Başkan Obama, aday adaylarının Müslüman karşıtı yorumlarını doğrudan hedef alan bir açıklama yapmasa da, bu tür söylemlere genel olarak karşı olduğunu birçok kez dile getirdi.

Bu konuya geçtiğimiz haftalarda yaptığı son Birliğin Durumu konuşmasında da yer veren Obama, Amerikan halkına farklı ırk veya inançtaki insanları hedef alan siyasetçilere destek vermeme çağrısında bulundu.

13 Ocak’ta ulusa seslenen Obama “Siyasetçilerin Müslümanlar’ı aşağılaması ya da vatandaşların bir camiye saldırması ulusal güvenliğimiz arttırmıyor. Bunun aksini söylemek de yanlış” şeklinde konuştu.

İnanç ve ibadet özgürlüğünün önemini vurgulayan Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Müslümanlar’ın herhangi bir hükümet müdahalesi veya seçim kampanyalarındaki bölücü söylemlere maruz kalmadan ibadet etme hakkına sahip olduklarını vurguladı.

Müslüman Toplumla İşbirliği

Amerikalı Müslüman gruplar, Başkan Obama’nın bir camiyi ziyaret etmesi için uzun zamandır baskı yapıyor.

Obama’nın seçtiği Baltimore İslam Toplumu Camisi yaptığı yazılı açıklamada, başkanın ziyaretini memnunlukla karşıladıklarını bildirdi. Baltimore İslam Toplumu, 1969 yılında yerel bir üniversite bünyesinde, bir grup Müslüman tarafından haftalık toplantılar ve Cuma namazları düzenlemek amacıyla kurulmuş. 1980’lerde genişleyen Baltimore İslam Tolumu, içinde ilahiyat fakültesi, revir ve okul bulunan El Rahman Mescidi’ni yaptırmış.

San Bernardio saldırısının ardından Amerikalı Müslüman toplum liderleriyle etkin bir işbirliğinin önemine dikkat çeken Obama’nın Baltimore’daki cami ziyareti bu hedef yolunda atılan önemli bir adım olarak yorumlanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG