Erişilebilirlik

Obama’dan Göçmenlik Reformu Çağrısı


Amerika’da vatandaşlığa alınan 25 askerin kabul töreni, bugünkü 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları çerçevesinde Beyaz Saray’da yapıldı. Başkan Barack Obama, tören sırasında Kongre’de bekletilen Göçmenlik Reformu’na vurgu yaptı

Yeni vatandaşlara, diğer askeri personele ve eşlerine konuşma yapan Başkan Obama, Amerika’nın her zaman bir göçmen ülkesi olduğunu hatırlattı.

Mevcut göçmenlik sisteminin bozulduğunu savunan Obama, sistemin daha verimli bir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi, Amerikan ekonomisine katkı yapan vasıflı yabancıların göç sürecinin zorlaştırılmaması gerektiğini kaydetti.

Yasanın gecikmesinden Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi üyeleri suçlayan Obama, Kongre’yi dışlayarak soruna bir çözüm bulma arayışına girdi.

Amerikalılar bugün İngiltere’den bağımsızlıklarını almalarının 238. yılını kutluyor.

Göçmenlik yasasındaki tıkanıklık, Obama’nın iki dönemi boyunca en hassas konulardan biri oldu. Son dönemde onbinlerce çocuğun tek başına Meksika’dan sınırı geçerek Amerika’ya kaçak girmesi, sorunun yeniden aciliyetini ortaya koymuş durumda.

Cumhuriyetçi Partililer Başkan Obama’nın göçmenlik sürecini kolaylaştırmaya çalıştığını, bunun da Orta Amerikalı çocukları kaçak olarak Amerika’ya gelmeye teşvik ettiğini savunuyor. Cumhuriyetçi üyeler, kaçak girişleri önlemek amacıyla Obama’nın sınıra Ulusal Muhafız birliklerini yerleştirmesini istiyor.

Bugün vatandaş olan askerler ve aileleri, Beyaz Saray’da Obama ailesiyle birlikte pikniğe katılıyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise Bağımsızlık Günü’nü bugün Afganistan’da Amerikan askerleriyle birlikte kutladı.

Bağımsızlık Günü törenleri ülkenin dört bir yanında geçit törenleri, piknikler, konserler ve havai fişeklerle kutlanıyor. Ancak Doğu yakasındaki kutlamalar, bir süre önce tropik fırtına düzeyine dönüşen Arthur Kasırgası dolayısıyla aksamış durumda.

4 Temmuz 1776 tarihinde İngiliz sömürgesi olan 13 Amerikan eyaleti, İngiliz Kraliyeti’yle bağlantılarını tamamen kopardıklarına dair bir bildirgeye imza attı. Kararın imzasından bir yıl önce başlayan Amerikan Bağımsızlık savaşı 1783’e kadar devam etti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG