Erişilebilirlik

Obama'dan Erdoğan'a Taziye Telefonu


Obama yönetimi, Ankara’da Gar yakınlarında ‘Barış, Emek ve Demokrasi Mitingi’nde düzenlenen ve en az 95 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıyı kınadı.

Başkan Barack Obama, olayla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak taziye dileklerinde bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Başkan bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek, bugün Ankara’daki bir barış mitinginde en az 86 kişiyi öldüren ve 200’ün üzerinde kişiyi yaralayan terör saldırısıyla ilgili taziye dileklerinde bulundu. Başkan bu çirkin saldırıda ölen ve yaralananlar için en derin kişisel sempatilerini iletti ve bölgedeki terör ve ortak güvenlik tehditleriyle mücadelede Amerikan halkının Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurguladı.”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price tarafından yayınlanan açıklamada, Ankara’daki saldırı “en sert dille” kınandı.

Açıklamada, “Bu saldırının daha önce planlanan barış gösterisinde düzenlenmesi, bu saldırının arkasında olanların [ahlaken ve vicdanen] ne kadar çökmüş olduğunu gösteriyor ve aynı zamanda bölgedeki ortak güvenlik tehditleriyle mücadele etme ihtiyacını ortaya koyuyor” denildi.

Ölenlerin aile ve yakınlarına Washington’un “en derin taziyelerinin” bildirildiği açıklamada, bu “anlamsız şiddet olayında” yaralananlara da acil şifa dilendi.

Amerika’nın “terör belasına karşı” Türk devleti ve halkıyla yan yana duracağı vurgulanan Beyaz Saray açıklamasında, bu tarz şiddet olaylarının terörle mücadele konusundaki kararlılığı caydıramayacağı, yalnızca güçlendireceğinin altı çizildi.

ABD Dışişleri'nden de kınama geldi

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de, Washington’un “barışçı göstericileri hedef alan çirkin terör saldırısını kınadığını bildirdi. Kirby, Türk halkına ve özellikle kurban yakınlarına Amerikan hükümetinin taziyelerini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Türkiye’de şu anda yaşanan şiddet ortamında tüm Türk vatandaşlarının teröre karşı barış konusunda kararlı ve birlik içinde duruş sergilemesinin önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca Amerika’nın Türk halkıyla birlikte durduğu ve Türkiye’yle ortak terör tehdidiyle mücadeleye devam konusundaki kararlılık yeniden vurgulandı.

BM Genel Sekreteri Ban'dan kınama mesajı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da yayınladığı mesajda Ankara'daki "barışçı gösteriyi" hedef alan bombalı saldırıyı kınadı.

Faillerin bir an önce yargı önüne çıkarılması çağrısında bulunan Ban, ölenlerin yakınlarına, Türk halkı ve hükümetine içten taziye dileklerini sundu, yaralıların bir an önce iyileşmesi dileğinde bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG