Erişilebilirlik

Obama'dan 'Daha Şeffaf Devlet' Sözü


Barack Obama
Barack Obama
Başkan Barack Obama, Amerikan hükümetinin terör saldırılarına karşı geliştirdiği izleme programlarını daha iyi denetleme sözü verdi.

Washington’da bir basın toplantısı düzenleyen Obama, birçok iç ve dış ¬–politika konularına değindi, “Amerika daha şeffaf olabilir ve olmalıdır” diye konuştu.

İzleme programlarının kötüye kullanılmadığından emin olduğunu söyleyen Başkan, Amerikan halkının da bu güvene sahip olması çağrısında bulundu. Bu programların uygulanmalarında değişiklik yapma vaadinde bulunan Obama Kongre’deki mevcut yasaların gözden geçirileceğini ve federal hükümetin izleme yetkisini denetleyen bir danışma komisyonu kurulacağını söyledi.

‘Edward Snowden bir yurtsever değil’

Obama Beyaz Saray’daki basın toplantısı sırasında, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin telefon ve internet iletişim kayıtlarını izleme programını ortaya çıkaran eski istihbaratçı Edward Snowden’a da değindi. Obama, Rusya’nın geçici sığınma sağladığı Snowden’in “bir yurtsever olduğuna inanmadığını” belirtti.

Gelecek ay Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yapacağı zirveyi iptal etmesi sorulan Obama, Amerika ve Rusya arasında Sovyetler Birliği’nin 23 yıl önce çökmesinden bu yana belli düzeyde bir gerginlik yaşandığını söyledi, ama Putin’le arasındaki kişisel ilişkilerin kötü olmadığını sözlerine ekledi.

Başkan Obama, Rusya’nın Snowden’a geçici sığınma sağlamasının, Putin’le zirveyi iptal etmesinin yalnızca bir nedeni olduğunu kaydetti.

‘El Kaide’nin yerel yapılaşmaları tehlikeli’

Obama, bu yılın başında söylediği, “el Kaide örgütünün çökertildiği” yönündeki ifadelerinin arkasında durdu, ama örgütün diğer aşırı görüşlü gruplarla birlikte yerel terör oluşumlarına dönüştüğünü, bunun da ciddi tehdide yol açtığını açıkladı.

Obama bu gruplar arasında, birçok İslam ülkesindeki büyükelçilik ve konsoloslukların kapatılmasına yol açan el Kaide’nin Yemen ve Arap Yarımadası kollarını saydı.

‘Cumhuriyetçiler 30 milyon kişiyi sağlık sigortasından yoksun bırakmaya çalışıyor’

İç politika konularına da değinen Başkan, gelecek yıl aşamalı olarak yürürlüğe girmesi beklenen ve “Obamacare” adıyla da bilinen sağlık reformunun yararlarını milyonlarca kişinin şimdiden görmeye başladığını savundu.

Cumhuriyetçi Partili muhalefeti bu sağlık reformunu baltalamakla suçlayan Obama, Cumhuriyetçiler’i 30 milyon Amerikalıyı sağlık sigortasından mahrum bırakmaya çalıştığını söyledi. Obama’nın uzun mücadelelerden sonra onaylatmayı başardığı sağlık reformu, sağlık sigortasını ödeme gücü olmayan milyonlarca Amerikalı’yı kapsayan düşük maliyetli bir alternatif.

Obama ayrıca, Temsilciler Meclisi’nde bekleyen Göçmenlik reformuyla ilgili olarak da Cumhuriyetçi Partililer’i suçladı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG