Erişilebilirlik

Obama: 'Barış Görüşmelerine Dönün'


Başkan Barack Obama, İsrailli ve Filistinliler’e, aralarındaki anlaşmazlıkların çözülmesini beklemeden ana konulara odaklanarak, barış görüşmelerini yeniden başlatma çağrısında bulundu.

Ortadoğu ziyaretini sürdüren Obama, bugün Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la ortak basın toplantısı düzenledi.

Obama, taraflar doğrudan görüşmeler için her koşulun yerine getirilmesini beklerse görüşmelerin hiçbir anlamı kalmayacağını savundu.

Mahmut Abbas İsrail Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim inşaatlarını durdurmadıkça doğrudan görüşmelere dönmeyi reddediyor. Abbas, iki bölgenin de gelecekte kurulacak Filistin devletinin sınırları içinde kalacağını söylüyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, Filistinliler’den önkoşulsuz doğrudan görüşmelere dönmesini istiyor.

Başkan Obama, basın toplantısında İsrail’in yürüttüğü yerleşim inşaatlarının yasal olmadığını savunmaya devam etti. Obama, yönetiminin ayrı İsrail ve Filistin devletlerini kapsayan “iki devletli çözüm” için gerekli uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada Abbas da, Filistinliler arasında uzlaşma sağlanması konusunda ciddi olduğunu açıkladı. Hamas örgütü Mahmud Abbas’ın liderliğini yaptığı el Fetih hareketiyle anlaşmazlığa düşmüş ve 2007 yılında Gazze’yi silah zoruyla ele geçirmişti.

Filistin'deki temaslarını tamamladıktan sonra Kudüs'e dönen Obama, üniversite öğrencilerine yaptığı konuşmada, İsraillilerin bölgesel tehditlere karşı yalnız olmadığı mesajı verdi, ancak İsrail'in güvenliği için tek yolun Filistinlilerle barıştan geçtiğini söyledi.

Bu arada İsrail polisi, ülkenin güneyine Hamas’ın kontrolündeki Gazze’den fırlatılan iki roketin düştüğünü açıkladı. Maddi hasar meydana gelen olayda yaralanan olmadı.

Obama Filistin bölgesindeki temaslarını tamamladıktan sonra Kudüs’e dönecek ve İsrail cumhurbaşkanıyla akşam yemeğine katılacak.

Çarşamba günü İsrail’e giden Başkan Obama, İsrailliler ve komşularıyla doğrudan konuşmayı ve onları “kutsal topraklara barış gelmesi gerektiği” yolunda ikna etmek istediğini açıklamıştı.

Obama yarın da Ürdün’e geçerek Kral Abdullah’la görüşmelerde bulunacak. Ürdün de Türkiye, Irak ve Lübnan gibi, Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçan sığınmacılar sorunuyla boğuşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG