Erişilebilirlik

Obama Clinton’ın Yerine Kampanya Yürütüyor


ABD Başkanı Barack Obama, geçirdiği zatürree hastalığından dolayı seçim kampanyası programına birkaç gün ara veren Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton için kampanya yürütüyor.

Obama, bugün Philadelphia’da düzenlenen bir kampanya etkinliğinde kürsüye çıkarak Clinton’ı savundu.

Demokratlara Clinton’a desteğinin tam olduğu yönünde mesajını gönderen Obama, “Hillary Clinton istikrarlı ve dürüst. Benim için olduğu kadar Hillary için de sıkı çalışmanıza ihtiyacım var” dedi. Obama, Cumhuriyetçileri ise "nefret ve öfke" körüklemekle eleştirdi.

Obama Clinton’ın Yerine Kampanya Yürütüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:02 0:00

Kendisini dinlemeye gelen yaklaşık 6 bin civarındaki Clinton destekçisine seslenen Obama, Clinton’ın sağlık ve finansal geçmişi konusunda Cumhuriyetçi Partili rakibi Donald Trump'a göre çok daha şeffaf olduğunu söyledi. Obama, Trump’ın yardım amaçlı bağışlarının detaylarını ve vergi kayıtlarını açıklamadığına dikkati çekerken, Clinton Vakfı’nın ise “dünyada sayısız yaşam kurtardığını” savundu.

Başkan Obama, Clinton’ın şu ana kadarki en nitelikli başkan adayı olduğu yönündeki görüşünü tekrarlarken, Trump’ın ise “hiçbir şekilde bu ülkeyi temsil edecek ve başkomutan olacak yeterlilikte olmadığını” öne sürdü.

Trump’ın “çalışan sınıfa yönelik hiçbir ilgi göstermediği 70 yıldan sonra” şimdi kendisini işçi sınıfının bir kahramanı olarak sunmaya çalıştığını kaydeden Obama, Cumhuriyetçi adayı hazırlıksız, ciddiyet yoksunu ve “gerçeklere dayalı” olmamakla suçladı. Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i övmesine atıf yapan Obama, “(Eski Cumhuriyetçi başkanlardan) Ronald Reagan'ın böyle bir kişiyi idolleştirdiğini düşünebiliyor musunuz?” ifadesini kullandı.

Obama, anketlere göre yarışta Clinton’ın gerisinde yer alan Cumhuriyetçi Partili Donald Trump’ın aradaki farkı gittikçe daraltması sonrası Clinton için yeni bir ivme yaratmaya çalışıyor.

Philadelphia Sanat Müzesi’nin önündeki meydanda düzenlenen program, Obama’nın bugüne kadar Clinton için katıldığı üçüncü kampanya etkinliği oldu. Başkan Obama, gün içerisinde Demokrat Parti’nin bir bağış toplama etkinliğine de katılarak orada da bir konuşma yapacak.

"Görevinizin başında olmanız gerekmiyor mu?"

Trump’ın kampanya ekibinden yapılan açıklamada ise Obama’nın Clinton’ın programlarına katılmak için başkanlık görevlerini ihmal ettiği öne sürüldü. Açıklamada, “Sizin görev başında olmanız gerekmiyor mu? Başkan Obama, ülkenin temel sorunlarını çözmek yerine Hillary Clinton’ın kampanyasına katılmayı tercih ediyor” ifadesi kullanıldı.

Bu arada Clinton dün CNN kanalına yaptığı açıklamada, kampanya çalışmalarına bu hafta içerisinde tekrar başlamayı planladığını söyledi.

Clinton, haftasonunda New York’taki 11 Eylül anma töreni sırasında fenalaşıp töreni erken terketmek zorunda kalmıştı. Ayakta durmakta zorlandığı gözlenen Clinton, yanındakilerin yardımıyla araca bindirilebilmişti. Doktoru tarafından daha sonra yapılan açıklamada, Clinton’a geçen Cuma günü, yani törende fenalaşmasından iki gün önce zatürree teşhisi konduğu açıklanmıştı.

Clinton’ın ekibi, zatürree teşhisi konduğunu daha önce açıklamamakla hata yapıldığını kabul ediyor.

"Büyük bir sorun olacağını düşünmedim"

Clinton, CNN’le mülakatında, rahatsızlığından neden kamuoyunun zamanında bilgilendirilmediği ve kampanya etkinliklerine devam ettiği hususunda, “Bunun büyük bir sorun olacağını düşünmedim” diye konuştu.

Clinton, terör sırasında başının döndüğünü ve su kaybettiğini, ancak klimalı araca bindiğinde hızlıca toparlandığını söyledi. Demokrat aday, "Şİmdi zatürreeyi tamamen atlatmak için doktorumun tavsiyesini yerine getiriyorum, aslında Cuma günü söylenmişti istirahat etmek gerektiği ama dinlemedim" diye konuştu.

Hem Clinton hem de Trump, yakında sağlık durumlarıyla ilgili daha fazla bilgi paylaşacaklarının sözünü veriyor.

"Acınacak insanlar grubu" tanımlamasına tepki

Trump ise sürpriz biçimde Clinton'ın sağlığı konusunda şu ana kadar sessiz kalmayı tercih etti. Clinton'a geçmiş olsun dileklerini ileten Trump, geçmişte Clinton'ın sağlığıyla ilgili geçmişte yönelttiği iddiaları tekrarlamadı. Trump, Clinton'ın başkan olmaya fiziksel olarak elverişli olmadığını öne sürüyordu.

Ancak Clinton'a başka bir konuda yüklenen Trump, destekçilerinin yarısından fazlasını “acınacak insanlar grubu” olarak niteleyen Demokrat rakibini sert sözlerle eleştirdi. Trump, “(Clinton) On milyonlarca vatansever Amerikalı’nın acınacak insanlar grubu olduğunu söyledi. Çok sayıda insanın başkanı nasıl olabilirsin? İnsanlar hakkında sanki onlar insan değil de eşyaymış gibi konuşuyor” dedi.

Clinton, bu sözünden dolayı üzüntü duyduğunu belirtmiş ancak açıklamasını geri almamıştı.

İki aday, 26 Eylül’de, yani seçimlere 6 hafta kala ilk kez canlı televizyon açık oturumuna katılacak.

Son anketlere göre Trump yarışta Clinton’la arayı kapatıyor. RealClearPolitics’in anketi, Clinton ile Trump arasında geçen ayki yüzde 8’lik farkın yüzde 2,4’e düştüğünü ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG