Erişilebilirlik

Başkan Obama'ya Çevre Politikası Konusunda Baskılar Artıyor


Başkan Obama'ya Çevre Politikası Konusunda Baskılar Artıyor
Başkan Obama'ya Çevre Politikası Konusunda Baskılar Artıyor

Başkanın çevre politikası konusunda yalnız konuşma yapmasını değil herekete geçmesini isteyen çevreciler ve bilim adamları Dünya Çevre Günü olan 10 Ekim'de Beyaz Saray’ın önünde gösteri yaptı

10 Ekim’de tüm dünyada çevreyi koruma bilincini arttırmak üzere çok sayıda etkinlik düzenlendi. Afganistan’da ağaçlar dikildi, Çin’de üniversite öğrencileri temiz enerji yarışmasına katıldı. Washington da diğer dünya başkentlerinden geri kalmadı.



Washington'da da Başkan Obama'nın çevre politikası konusunda yalnız konuşma yapmasını değil herekete geçmesini isteyen çevreciler ve bilim adamları Beyaz Saray’ın önünde gösteri yaptı.

Başkan Obama daha önceki açıklamalarında, "Önlem alınmazsa iklim değişikliği büyük riskler doğuracak,” demişti.

Başkan'a bu konuşmasını hatırlatan çevreciler, Obama’dan harekete geçmesini istedi. Beyaz Saray'ın önünde toplanan kalabalık, "iklim değişikliği insanlığın karşılaştığı en önemli sorun. Herkes sesini yükseltmeli,” diye slogan attı.

Etkinliği düzenleyen Friends of the Earth/Dünya Dostları adlı çevreci örgütün başkanı Eric Pica bütün dünyada etkinlikler düzenlendiğini söylüyor:

"Avrupa’dan, Afrika ve Güney Amerika’dan çok sayıda fotoğraf geçti elimize. Bu, tam anlamıyla küresel bir olay.”

İklim bilimcisi ve eski NASA uzmanı Jim Hansen da, kalabalığa, karbon bağımlılığının yarattığı tehlikeleri anlattı:

"Deniz seviyesi metrelerce yükselebilir, gezegenimizdeki birçok hayvan türünün neslinin tükenmesine neden olabiliriz. Bunlar bizim çocuklarımızın, torunlarımızın zamanında olacak şeyler. Hükümetin durumun ciddiyetini anlayıp harekete geçmesini istiyoruz.”

Ancak herkes bu görüşte değil. NASA’dan astronot Walter Cunningham, Hansen’i en sert eleştirenlerden. Cunningham, iklim konusunda sözünü sakınmayan Hansen’i korku yayan bir siyasi eylemci olarak tanımlıyor.

Eric Pica, tarih boyunca Amerika’nın dünyada atmosfere en fazla sera gazı salan ülke olduğunu söylüyor:

"Sadece kendi ülkemizin karbon salımını azaltma değil, aynı zamanda atmosfere saldığımız sera gazlarının yarattığı hava kirliliğiyle mücadele eden diğer ülkelere yardım etme sorumluluğu taşıyoruz.”

Eski NASA uzmanı çevre bilimci Hansen, Çin’in atmosfere en fazla karbon salan ülkeler sıralamasında ikinci olduğunu ancak Amerika’nın aksine bazı önlemler aldığını söylüyor:

"Çin güneş ve rüzgar enerjisiyle nükleer enerjiye çok büyük yatırım yapıyor ve şu anda dünyada alternatif enerji yatırımlarında başı çekiyor. Ayrıca karbon vergisi uygulaması kararı aldı.”

Yerel ve organik ürünler tüketilmesini teşvik eden internet sitesi Roadside Organics de bir parti düzenledi. Nicholas Wiseman Roadside Organics sitesinin kurucusu. Wiseman şöyle konuştu:

"Tüm dünya çevre için biraraya geliyor. Çevresel sorunları çözmede öneriler getiriyoruz. Gıda da çevrenin büyük bir parçası. Gıda üretim ve dağıtımının küreselleşmesiyle çok şey kaybettik.”

Çevreciler uzun yol katedilerek taşınan gıdalar yerine yerel gıdaların mevsiminde tüketilmesini teşvik ediyor. Wiseman gıda tüketim tarzının çevre üzerinde büyük etkisi olduğunu, düzenledikleri etkinlikle bu mesajı yaymaya çalıştıklarını söylüyor:

"Tarım sanayii iklim değişikliğine neden olan en büyük etkenlerden biri. Gıda tüketimi çevreyle yakından ilgisi olan bir konu.”

Roadside Organics sitesinin partisine gelenlere ücretsiz organik ve yerel yiyecekler dağıtıldı, Togolu hiphop şarkıcısı Tabi Bonney de bir konser verdi.

Wiseman Washington’da farklı toplulukları bir araya getiren çevre etkinliklerinin çok başarılı olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG