Erişilebilirlik

Obama Bugün New Jersey'i Ziyaret Edecek


Başkan Barack Obama Sandy Kasırgası’nın vurduğu New Jersey eyaletini ziyaret edecek.

İncelemelerini New Jersey eyaleti Cumhuriyetçi Partili valisi Chris Christie ile birlikte yapacak olan Obama, buradaki konuşmasında kasırga mağdurlarına yardım eden acil yardım görevlilerine teşekkür edecek.

Kasırganın yıkıcı etkisini bırakmasının üzerinden 24 saat geçe çok sayıda yardım görevlisi, mağdurlara yardım etmeye çalışıyor. Tropik fırtına şeklinde New Jersey kıyılarını vuran Sandy, büyük çaplı su baskınlarına, yangınlara ve milyonlarca kişiyi etkileyen elektrik kesintilerine yol açtı.

Karaya çıkmadan önce günlerce Amerika’nın doğu kıyılarını tehdit eden Sandy kasırgası en az 45 kişinin ölümüne yol açtı.

Kasırganın ertesi günü Başkan Obama, New York ve New Jersey’i acil durum bölgesi ilan etti. Eyaletlerin acil durum bölgesi ilan edilmesi durumunda milyarlarca dolarlık federal hükümet yardımı bu eyaletlere aktarılıyor. Obama sekiz eyaleti daha acil durum bölgesi kapsamına almıştı.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de kentin toparlamasının haftalar olmasa bile günler süreceğini açıkladı. Su basan metro tünellerinin bir süre kapalı tutulacağını belirten Bloomberg önceliklerinin toplu taşıma sisteminin işler hale getirilmesi ve karanlıktaki evlere elektrik ulaştırılması olduğunu söyledi.

New York Borsası kasırga yüzünden dün de tatil edildi. Bu şekilde New York Borsası 1888’den bu yana ilk kez hava durumundan dolayı üst üste iki gün tatil edilmiş oldu. Borsa işlemlerine bugün devam edecek.

Komşu New Jersey eyaletinde bir bendin yıkılması sonucu bazı kasabalar su altında kaldı, en az 800 kişi evlerinden tahliye edildi. New Jersey’de bulunan nükleer santral, su seviyesinin tehlikeli biçimde yükselmesi üzerine alarm verdi. Yetkililer nükleer santralde güvenlik sorunu olmadığını, bakım amacıyla faaliyetinin durdurulduğunu bildirdi.

Cumhuriyetçi validen Obama'ya Övgü

Bir basın toplantısı düzenleyen New Jersey Valisi Chris Christie, eyaletinin en önemli tatil beldelerinden birinin kasırganın etkisi altında kaldığını bildirdi.

Cumhuriyetçi Partililerin çok sevdiği bir vali olan Christie, aynı zamanda Başkan Barack Obama’y en fazla eleştiren siyasetçilerden biri. Ancak Christie, Obama yönetimini kasırgaya karşı aldığı acil tedbirlerden dolayı övdü. NBC televizyonunun sabah programına çıkan New Jersey Valisi Christie, federal hükümete bağlı yardım görevlilerinin ve Başkan’ın olağanüstü bir iş başardığını söyledi.

Başkent Washington, az da olsa kasırgadan zarar gördü. 300 bin kişi elektriksiz kalırken kentte tüm toplu taşıma sistemi dün öğleden sonrasına kadar hizmet vermedi. Federal devlet daireleri iki gün üst üste tatil edildi, uçuşlar iptal edildi.

İç bölgelerde kuvvetli kar fırtınaları görüldü. Çapı 1500 kilometreyi bulan fırtına bazı bölgelerde bir metre kar bıraktı.

Sandy kasırgası Amerika’da karaya vurmadan önce Karayipler bölgesinde de en az 65 kişinin ölümüne yol açtı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG