Erişilebilirlik

Obama 'Borç Tavanı' Çıkmazında Devrede


Başkan Barack Obama
Başkan Barack Obama

Başkan Barack Obama, federal hükümetin borç tavanıyla ilgili tartışmaların Kongre’de çıkmaza girmesinin ardından, kendisi bu tartışmalara doğrudan taraf olarak, Senato’nun Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti liderleriyle bir araya geldi.

Obama Senato’da çoğunluktaki Demokrat Parti grup başkanı Harry Reid ve Cumhuriyetçi Parti grup başkanı Mitch McConnell’la görüşme yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Obama’nın Demokrat Partili Reid’le görüşmesinden iyimser çıktığını söyledi, ancak Cumhuriyetçi senatörle görüşmesi hakkında yorum yapmadı.

Amerikan hükümetinin 14 trilyon dolarlık ulusal borç limiti, 2 Ağustos’ta dolmak üzere. Borç tavanı federal hükümetin alabileceği borcun yasal limitlerini belirliyor. Bununla birlikte Kongre’deki Cumhuriyetçiler, borç tavanını arttırmak için hükümeti, vergileri arttırmadan devlet harcamalarını kısmaya zorlamak istiyor.

Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Kongre üyelerini uyararak borç tavanı üzerindeki tartışmaların siyasi pazarlık kozu olarak kullanılmaması çağrısında bulundu. Bernanke ülkeyi borçlarını ödeyemeyecek duruma getirmenin küresel düzeyde mali piyasalara ağır darbe vuracağını belirtti.

XS
SM
MD
LG