Erişilebilirlik

Obama: ‘Birlikte Başarabiliriz’


Başkan Barack Obama, New York'ta Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri zirvesinin son gününde genel kurula hitaben bir konuşma yaptı. Obama, BM’nin 2030 hedefleri iddialı olsa da ülkelerin bir araya gelmesiyle bu hedeflere ulaşılabileceğini söyledi.

Başkan Obama, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini başarmak için başkanlığı süresince ve sonrasında da mücadeleye devam edeceğini söyledi. Obama, "Başkan olduğum süre içinde ve başkanlıktan ayrıldıktan sonra da Amerika ve dünyada eğitim, barınma, sağlık, iş ve dünyada gelir eşitsizliğini azaltma konularında savaşmaya devam edeceğim.’’ dedi.

Açlık, hastalık, çocuk ölümleri, yoksulluk ve gelir eşitsizliğine dikkat çeken ABD Başkanı, dünyada 800 milyon kadın, erkek ve çocuğun günde 1,25 dolarla geçinmek zorunda olduğunun altını çizdi. Obama, BM’nin 15 yıl sürecek kalkınma hedeflerine ulaşılması için birlikte çalışmanın önemini vurguladı.

Mülteci Krizi

Başkan Obama, şöyle konuştu:‘’Dünyada açlığın azaltılması konusunda ilerleme sağlandı, hastalıklarla mücadele konusunda gelişme ilerleme kaydedildi, yoksulluk gibi sorunların çözümünde gelişme sağlandı, ancak zorluklar hala devam ediyor. Burada olmamızın nedeni henüz işimizin tam olarak bitmemiş olması. Geliştirme programları devam ediyor, eğer Amerika ve diğer ülkeler kötü yönetimler, cinsiyet, ırk, gelir eşitsizliği, Afrika’nın ekonomik sorunlarına ve savaşın yıkımına karşı bir şeyler yaparlarsa bu sorunlarla ilgili alınacak sonuçların seviyesi yükselir.’’

60 Milyon Mülteci

Başkan Obama dünyada yaşanan savaş ve karışıklıkların getirdiği mülteci sorununun krize dönüştüğünün altını çizdi ve şöyle devam etti: ‘’ 60 milyon kadın, erkek ve çocuk Orta Doğu ve Afrika’da meydana gelen karışıklıklar nedeniyle evlerinden ayrılmaya zorlandı. Kötü yönetimlerden kaynaklanan savaşlar kalkınmayı da tehdit ediyor. Savaş yüzünden dünya, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya kaldı. Ülkelerin mültecileri barındırmak için daha fazla çaba göstermesi gerekir.’’

Davutoğlu: ‘Türkiye Olarak Katkılarımız Sürecek ’

BM’nin 2030 hedeflerinin ele alındığı zirvenin son gününde konuşan bir çok ülkenin lideri belirlenen hedefler doğrultusunda görüşlerini dile getirdi.

Türkiye adına kürsüye çıkan Başbakan Ahmet Davutoğlu da ‘’BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde’’ genel kurula hitaben bir konuşma yaptı. Davutoğlu, ’Yıllardır sürdürülebilir kalkınmanın barış ve güvenlik olmadan olmayacağının bilincindeyiz' dedi. Davutoğlu, ‘’Sürdürülebilir kalkınma olmaksızın barış ve güvenliği elde edemeyeceğimizi biliyoruz‘’ diye konuştu.

Davutoğlu, ‘’Amacımız, hiç kimsenin geride kalmayacağı, herkes için daha iyi bir gelecek sağlamak olacaktır. Biz bugün yaptıklarımızla gelecek nesillere yönelik bir taahhüdün altına giriyoruz ve bu taahhüdü gerçekleştirmek için bir arada çalışmamız lazım. Biz de Türkiye olarak bu konudaki katkılarımızı devam ettireceğiz.‘’

Başbakan Davutoğlu'nun bugün New York'ta bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG