Erişilebilirlik

Obama, bin Ladin'in Bombalanmasını Reddetti


Obama, bin Ladin'in Bombalanmasını Reddetti
Obama, bin Ladin'in Bombalanmasını Reddetti

Amerikalı yetkililer, Başkan barack Obama’nın Usame bin Ladin’e karşı operasyon emri vermeden önce çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini ve yardımcılarının izlenecek yol konusunda bölündüğünü bildiriyor.

Yetkililere göre Obama, el-Kaide liderinin saklandığı evin bombalanması seçeneğini reddetti. Yetkililer bu seçeneğin Amerikan askerleri açısındandaha az riskli olduğunu ancak bin Ladin’in bulunup öldürülmesi halinde doğrulanmasının çok daha güç olacağını açıkladı.

Yetkililere göre Obama, bin Ladin ‘in evde yaşadığına ilişkin istihbarattan tam emin olmak için binanın gözetlenmesinin sürdürülmesini ve biraz daha beklenmesini istedi. Başkan Obama nihayet Cuma günü “Tamamdır” diyerek askeri operasyon emri verdi.

Beyaz Saray‘da dün düzenlenen basın birifinginde Obama’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan, Amerikan timinin fırsat olsaydı bin Ladin’i canlı ele geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Obama ve diğer yetkililerin helikopterlere binmiş komandoların düzenlediği operasyonu Beyaz Saray’da videodan canlı olarak izlediklerini belirten Brennan, bin Ladin’in o anda binada olup olmadığını kesin olarak bilmediklerini açıkladı.

Amerikan helikopterleri, Pakistan’dan ayrılıncaya kadar Pakistanlı yetkililere bilgi verilmediğini söyleyen Brennan Pakistan’ın bin Ladin’in topraklarında saklanmasına izin verip vermediği konusunda görüş belirtmekten kaçındı.

Binanın Dışından

Bu arada Amerika'nın Sesi radyosu Urdu servisi muhabiri, Bin Ladin'in öldürüldüğü konutun çevresindeki güvenlik çemberinin daraldığını bildirdi. Gazeteciler ve çevrede oturanlar binanın yakınına kadar giderek çevreyi incelediler.

XS
SM
MD
LG