Erişilebilirlik

Obama: 'Başkanlık İçin Clinton'dan Daha Güçlü Bir Aday Yok'


Başkan Barack Obama, dün akşam Demokrat Parti'nin kurultayında yaptığı konuşmada, 2008 yılındaki ön seçimlerde altettiği, başkanlık seçimleri sonrasında ise kurduğu ilk kabinesinde Dışişleri Bakanlığı görevine getirdiği Hillary Clinton'a tam destek verdi. Obama, konuşmasında, Hillary Clinton'dan başka hiçbir kadın veya erkeğin Amerika başkanı olmak için Clinton'dan daha iyi vasıflara sahip olmadığını söyledi.

Obama konuşmasına, 2008 yılındaki Demokrat Parti kurultayında yaptığı konuşmayı hatırlatarak başladı ve o dönemde Hillary Clinton'ın rakibi olduğunu, kendisini de çok zorlu mücadeleyle karşı karşıya bıraktığını belirterek Hillary Clinton'ın güçlü karakterine atıfta bulundu.

Başkan konuşmasının ilk bölümünde, görevde olduğu sekiz yıl içinde resesyon dahil büyük zorluklar atlattığını ve bu zor dönemlere rağmen Amerika'nın geleceğinden her zamankinden daha fazla umutlu olduğunu söyledi. Başkan, "Neden daha fazla umutlu olmayayım ki, son 80 yılın en ağır resesyonundan başarıyla çıktık, bütçe açıklarını kapattık, oto endüstrisi yeni rekorlar kırdı, işsizlik son sekiz yılın en düşük seviyesine indi, 15 milyon yeni iş sahası açıldı. Sağlık sigortasının bir ayrıcalık değil bir hak olduğunu kanıtladık, yeşil enerji üretimini iki kat arttırarak yabancı petrole bağımlılıktan kurtulduk, askerlerimizi geri çektik ve Usame Bin Ladin'e hak ettiği cezayı verdik. Diplomasi yoluyla İran'ın nükleer silkah programını durdurduk Küba ile yeni bir sayfa açtık ve yaklaşık 200 ülkeyi iklim konferansı etrafında topladık," diyerek sekiz yıllık icraatını özetlemiş oldu.

Obama bununla birlikte daha yapılacak çok şeyin olduğunu söyledi ve devamla, "Bu işler arasında Kasım ayındaki seçim de var. Bu seçim, açıkcası sıradan bir seçim değil, sadece partiler ya da politika tercihleri arasındaki bir seçim değil. Sağ ile sol görüşlerin tartışması değil. Bu seçim ulus olarak kim olduğumuz ve kendi kendimizi idare ilkemize bağlı kalıp kalmayacağımızı ortaya koyacak bir seçim," dedi.

Obama konuşmasının bu noktasında isim vermeden Trump'ı eleştirdi ve "Geçen hafta Cleveland'da (Cumhuriyetçi Parti kurultayının yapıldığı kent) son derece karamsar bir tablo çizildi bu ülke için, herkesin birbirine düşman olduğu, tüm dünyadan izole bir Amerika profili çizildi. Çözüm de önerilemediği gibi yalnızca öfke, suçlama, kızgınlık ve nefret ortaya atıldı. Oysa bu, benim bildiğim Amerika bu değil" dedi.

Obama, "Oysa benim bildiğim Amerika cesur ve iyimserdir, benim bildiğim Amerika mert ve adildir" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Amerika'nın bu iyimser geleceğine inanan, tüm hayatını buna adayan tek bir aday var, engelleri aşmak için planları olan, bariyerleri aşan ve her Amerikalı için fırsatları genişleten tek bir isim --- geleceğin yeni başkanı Hillary Clinton."

Obama, Hillary Clinton'ın gençlik döneminde Çocukları Koruma Vakfı'nda çalıştığı dönemdeki gibi hala kapı kapı dolaşarak engelli çocuklara iyi eğitim vermeye çalışacak mücadele gücü olduğunu hatırlattı kaydetti. Obama, "Hiçbir tecrübe sizi Beyaz Saray'daki başkanlık görevine hazırlamaya yetmiyor. Oval Ofis'te masaya oturuncaya kadar, küresel bir krizi yönetmek ya da gençleri savaşa yollamak nasıl birşey anlamıyorsunuz. Ama Hillary, Oval Ofis'te yer aldı ve bu kararların bir parçası oldu...Bir kriz anında bile insanları dinleyip, sukunetini koruyabiliyor, herkese saygılı davranıyor. Görevi ne kadar zor olursa olsun, karşısındaki insanlar kendisine ne kadar zarar vermeye çalışırsa çalışsın, Hillary asla yılmıyor" dedi.

Obama işte bu özellikleri nedeniyle Clinton'ın başkanlık için ideal olan tek isim olduğunu kaydetti. Hillary Clinton'ın bir dizi planı olduğunu vurgulayan Obama, "Ama bir de Donald Trump var. Plan yapmayı sevmeyen, gerçekleri tam anlamıyla bilmeyen biri. Kendini işadamı olarak tanıtıyor, doğru da, ama tanıdığım çok sayıda işadamı başarılı olmak için arkalarında bir dizi hukuki dava, işçilerine ödenmemiş para bırakmadılar ve insanlarda aldatılmış hissi uyandırmadılar," dedi.

Obama, Trump'a eleştirilerinin tonunu da sertleştirerek "Bu dünyada yaşadığı 70 yıl boyunca çalışanlara hiç bir zaman saygı göstermeyen birinin birden bire bu kesimin haklarını savunan bir şampiyona dönüşeceğine inanan var mı?" diye sordu. Obama, orta sınıfa da seslenerek, "Eğer, faturalarınızı ödeyip-ödemediğinizi düşünüyorsanız, ekonominin büyümesini istiyorsanız, herkese daha fazla fırsat verilmesini arzuluyorsanız, daha adil bir vergi sistemi, Wall Street'e daha iyi düzenlemeler getirilmesini istiyorsanız, o zaman oyunuzu Clinton'a vermelisiniz," dedi.

Obama, Donald Trump'ın Amerika'nın zayıf ve güçsüz bir ülke olduğunu iddia edip yeniden Amerika'ya güçlü bir ülke haline getireceği vaadini hatırlatarak, "Amerika zaten büyük ve güçlü bir ülke ve bu konuda Donald Trump'a ihtiyacımız yok" dedi.

Başkan Barack Obama kendisine destek veren seçmene seslenerek bu kez de Hillary Clinton'a destek vermelerini istedi.

Dün akşamki konuşmacılar arasında yer alan Başkan Yardımcısı Joseph Biden da Trump'a yüklendi ve Cumhuriyetçi adayın, orta sınıfa dair hiç bir şey bilmediğini söyledi. Biden, konuşmasında Clinton'ın akıllı ve güçlü bir lider olduğunu vurgulayarak, Demokrat adayın her konuya vakıf olduğunun altını çizdi.

New York Belediyesi eski Başkanı Michael Bloomberg de Trump'a ağır eliştiler yöneltti. Trump'ı tehlikeli bir demagog olarak tanımlayan Bloomberg, bu seçimlerin belirleyici rol oynadığında dikkat çekerek, herkesten sandık başına gitmesini istedi.

Dün akşamki kurultayda konuşmacılar arasında Hillary Clinton'ın kendisine başkan yardımcısı olarak aday seçtiği Virginia Seantörü Tim Kaine de vardı. Seçmene kendini tanıtan ve özgeçmişini anlatan Kaine, Trump'ın konuşmasını taklit ederek, Cumhuriyetçi adayın sürekli olarak "Bana inanın" sözlerini tekrar ettiğini ama insanları inandıracak planları olmadığını kaydetti.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG