Erişilebilirlik

Obama Bahreyn'deki Kabine Değişikliğini Övdü


Obama Bahreyn'deki Kabine Değişikliğini Övdü
Obama Bahreyn'deki Kabine Değişikliğini Övdü

Başkan Obama Bahreyn Kralı'nın ülkesindeki gösterilere yanıt olarak kabinesinde değişiklik yapmasını memnuniyetle karşıladı.

Bahreyn’i “uzun süreli bir müttefik” olarak niteleyen Obama, bu devleti insan haklarına saygılı olmaya çağırdı ve başlatılacak bir diyaloğun, “anlamlı, duyarlı ve mezhep ayırmaksızın herkesi içine alan” bir iletişim süreci olması gerektiğini vurguladı.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife, iki haftadır devam eden reform yanlılarının gösterilerine olumlu bir yanıt olarak kabinede değişiklik yapmıştı. Kral, kabine ilişkileri, enerji, sağlık ve konut bakanlıklarına yeni kişiler atadı. Ancak atanan yeni isimlerin daha önce de yüksek düzeyde görevler almış kişiler olduğu belirtiliyor. Göstericilerin asıl gitmesini istediği, Başbakan ve kralın amcası Şeyh Halife bin Salman el-Halife ise görevinde kalmaya devam edecek. Salman el-Halife 40 yıldır ülkenin başbakanlığını yürütüyor.

Bahreyn'de Şiilerin başı çektiği muhalefet, Sünni ağırlıklı hükümetin tamamıyla değişmesini istiyor. Bazı Şiiler ayrıca, tahtı elinde tutan Sünni el-Halife ailesinin monarşiye son verip, iktidarı ülkede çoğunluk durumundaki Şiiler’in oluşturacağı ve seçimle gelmiş bir hükümete devretmesini istiyor.

XS
SM
MD
LG