Erişilebilirlik

Obama 'Baba Memleketinde'


Başkan Barack Obama, Amerika ve Kenya’nın terörizme karşı ortak duruş sergilediğini açıkladı.

Nairobi’de Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başkan Obama, iki ülke arasında kapsamlı ve etkili terörle mücadele çabaları yürütüldüğünü bildirdi. Bu çabalar özellikle Somali merkezli el Şebap militanlarına karşı yürütülüyor.

Obama, Somali’deki çatışmalardan kaçan yüzbinlerce sığınmacıya sınırlarını açtığı için Kenya Devlet Başkanı Kenyatta’ya teşekkür etti.

Başkan Obama ayrıca Amerika’nın Kenya’nın refahı için bu ülkeyle birlikte çalıştığını söyledi, Kenyatta’yı yolsuzlukla mücadele çabalarından dolayı övdü. Kenyalı yetkililere rüşvetten kaçınma çağrısında bulunan Obama, devlet dairelerinde rüşvetin yaygınlaşmasının, halkı yeni iş açma ve istihdam sağlama çabalarından soğutacağını söyledi.

Kaçak fil avcılığına da değinen Obama, Amerika’da fildişi ve fildişi ürünü ithalatına yasak getirmesi önerisinde bulunacağını belirtti.

Başkan Obama, Kenya’da LGBT bireylerin haklarına da değindi. Kenya Devlet Başkanı Kenyatta, ortak basın açıklamasında Kenya kültürünün bazı değerleri kabullenmede zorlandığının altını çizse de Obama, bu görüşe katılmadığını söyledi ve Kenya devletinin kişilere cinsel tercihlerine göre ayrımcılık yapmaması gerektiğini söyledi. Eşcinsellik, Kenya’da yasadışı görülüyor.

Kenyatta bunun dışında Somali’ye istikrar kazandırma ve el Şebap’ı zayıflatma konusunda ülkesi ve Amerika’nın daha yakın çalışması gerektiğini savundu. El Şebap yakın zamana kadar sınırı geçerek Kenya’da kanlı saldırılara imza attı.

Obama Kenya’da etnik gerginliklerden uzaklaşma ve ulusal uzlaşma çabalarını överken, tüm Afrika liderleriyle birlikte çalışmak istediğini, bunu yardım amaçlı değil, ortak çıkarlar çerçevesinde yapmak istediğini söyledi.

Başkan Obama Kenya Devlet Başkanı’yla birlikte Nairobi’de düzenlenen Küresel Girişimcilik Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Obama zirvede yaptığı konuşmada Afrika’ya yatırımların arttırılması çağrısında bulundu. Başkan ayrıca Afrika’nın gelecekte yalnızca kıta bazında değil, küresel temelde de büyümenin merkezi haline gelmesi gerektiğini savundu.

Barack Obama, baba memleketi Kenya’ya ABD Başkanı olarak ilk resmi ziyaretini düzenliyor.

Kenya, Obama’nın “baba memleketine dönüşü” için hiçbir masraftan kaçınmamış gibi görünüyor. Başkent Nairobi sokakları, Obama’nın gelişi öncesinde temizlendi ve binalar yeniden boyandı.

Obama’nın ziyareti süresince güvenlik önlemleri de arttırılmış durumda. Nairobi sokaklarını en az 10 bin kişilik bir polis gücü korurken, Amerikan büyükelçiliği, Obama’nın ev sahipliği yaptığı zirvenin “teröristlerin hedefi haline gelebileceği” uyarısında bulundu.

Başkan Obama’ya Kenya ziyaretinde Kongre üyeleri ve Beyaz Saray yetkililerinden oluşan bir heyet de eşlik ediyor.

Obama’nın Air Force One uçağı Nairobi Havaalanı’na iner inmez Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, kendisini pistte karşıladı.

Barack Obama dün gece ayrıca baba tarafından akrabalarıyla akşam yemeğine katıldı, 94 yaşındaki babaannesi ve baba tarafından kız kardeşiyle bir araya geldi.

Amerikalı yetkililer, Obama’nın babasının doğup büyüdüğü ve mezarının bulunduğu Kogela köyüne ziyaretin, güvenlik gerekçesiyle imkansız olduğunu bildiriyor.

Baba memleketine gençken de giden Obama, 2006 yılında senatörlük yaptığı sırada da Kenya’ya gitmişti. Ancak Kenya Devlet Başkan Yardımcısı William Ruto, Obama’nın Başkan olarak yaptığı ziyaretin farklı anlamı olduğunu söyledi.

Başkan Obama’nın Kenya ziyareti ticaret ve güvenlik alanlarında işbirliğine odaklı.

Kenya el Kaide bağlantılı Somali terör örgütü el Şebap’ın sık sık saldırılarına hedef oluyor. Bu saldırılardan en kanlısı geçen yıl Garissa Üniversitesi’ne düzenlenmiş ve 148 kişi öldürülmüştü.

Obama Kenya’dan sonra Etiyopya’ya da uğrayacak ve bu ülkeyi ziyaret eden ilk Amerikan başkanı olacak.

İnsan hakları örgütleri, ziyaretinden önce Obama’ya, Afrika’da insan haklarına da vurgu yapması çağrısında bulundu.

14 sivil toplum kuruluşu ve bireyin Obama’ya gönderdiği ortak mektupta Kenya ve Etiyopya hükümetlerinin gerçek güvenlik tehditleriyle karşı karşıya olmakla birlikte, bu hükümetlerin tehditlere istismarcı güvenlik önlemleriyle yaklaştığını, sivil toplumu ve bağımsız medyayı boğmaya çalıştığı bildirildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG