Erişilebilirlik

Obama Askeri Seçeneği Dışladı


ABD Başkanı Barack Obama, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği - ABD Zirvesi'nde Ukrayna konusunda açık mesajlar verdi.
ABD Başkanı Barack Obama, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği - ABD Zirvesi'nde Ukrayna konusunda açık mesajlar verdi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyaretine beklendiği gibi Ukrayna’daki gelişmeler damga vurdu. Obama, Belçika’dan ayrılmadan önceki son mesajında Rusya’ya karşı askeri seçeneği dışladı.

Brüksel’in ve Avrupa Birliği’nin yıllardır beklediği ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyaretine Ukrayna’daki gelişmeler damga vurdu. Avrupa Birliği ile Ukrayna konusunda ortak hareket ettiklerini bir kez daha teyit eden ve şu ana kadar sağlanan koordinasyon için “mükemmel” ifadesini kullanan Obama, Rusya’ya karşı gerekmesi halinde yeni yaptırımların devreye sokulacağı mesajını verirken askeri opsiyonu dışladı.

Belçika’dan ayrılmadan önceki son mesajlarını Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı’nda veren Obama, Ukrayna'nın NATO üyesi olmadığını hatırlatarak, "Askeri güç kullanarak Rusya'nın Kırım'dan çıkarılması ya da durumu daha fazla tırmandırmaktan caydırılması" gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

Rusya’ya yönelik baskıyı birleştireceklerini, diplomasi kapısını da açık tutacaklarını belirten Obama, “Fakat biz tek vücut kaldıkça ve zaman geçtikçe Rus halkı istedikleri güvenlik, refah ve statüyü kaba kuvvetle elde edemeyeceğini kabullenecek” dedi.

Rusya’yı uluslararası alanda izole etme ve bu izolasyonun etkilerini derin ekonomik yaptırımlarla perçinleme politikası izleyen ABD ve Avrupa Birliği, askeri opsiyonu çare olarak görmese de NATO vurgusunu sıklıkla yapmaktan kaçınmıyor.

Obama’nın ziyaretinde de bu durum değişmedi. Avrupa Birliği – ABD Zirvesi’nde NATO’nun rolünün altını kalın şekilde çizen ve Rusya’dan çekinen İttifak üyelerini rahatlatmak için ortak savunma ilkesini öne çıkaran Obama, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’le de bir araya geldi.

Rasmussen, ikili görüşme sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, "NATO, barış gücüdür, aynı zamanda askeri açıdan emsalsizdir. Çatışma istemiyoruz ama meydan okuyan olursa tereddüt etmeyiz" dedi.

Obama’nın Avrupa Birliği – ABD Zirvesi’nde verdiği dikkat çekici mesajlardan birini de Rusya’nın Ukrayna hesabının yanlış olduğu oluşturdu. Obama, “Rusya liderliği, Ukrayna’daki eylemlerini dünyanın önemsemeyeceğini düşündüyse yanlış hesap yaptı” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’daki tavrını sürdürmesi halinde izolasyonunun derinleşeceği uyarısında bulunan Obama, Moskova’nın adımlarının sadece bir ülkeyle ilgili olmadığını, tüm ülkelerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve uluslararası hukuka saygıyla ilgili olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG