Erişilebilirlik

Obama: "Asker Göndermek Hata Olur"


Başkan Barack Obama, uluslararası ve Amerika içindeki baskıları hiçe sayarak, IŞİD’le mücadele için Amerika’nın asker göndermesinin hata olacağını söyledi

İki günlük zirveyi yaptığı basın toplantısında değerlendiren Obama, IŞİD için ‘şeytanın dünyadaki yüzü’ tanımını yaptı ve IŞİD’le mücadele çabalarını daha da artırmayı planladığını açıkladı.

Amerika Başkanı Barack Obama, Paris saldırılarının IŞİD ile mücadelede ‘berbat ve korkunç bir geri adım’ olduğunu dile getirdi ancak Ortadoğu’ya Amerikan askeri gönderme olasılığının olmadığını söyledi.

Obama, “Biz dünyadaki en iyi ordu ve en iyi askeri strateji uzmanlarına sahibiz. Ve ben bu kişilerle yıllardır çalışıyorum, pek çok senaryoyu tartışıyoruz. Asker göndermenin hata olacağı sadece benim değil, aynı zamanda en yakınımdaki askeri ve siyasi danışmanlarımın da fikri.”

Savaşları bitirmek

Savaşları bitirmek ve yeni savaşların çıkmasını önlemek, Obama’nın başkanlığının en temel taşlarından birini oluşturuyordu ve ikinci bir ‘Irak Savaşı’nın çıkmasını engellemeyi amaçlıyordu.

Obama, “Ordumuz Musul, Rakka ya da Ramadi’ye giremeyeceği ve o bölgeleri geçici olarak IŞİD’den temizleyemeyeceği için değil, daha önce yapılan hataların tekrar edilmemesi için asker göndermiyoruz,” diye konuştu.

Amerika lideri, yeni stratejilerin sürdürülebilir nitelikte olması gerektiğini belirtti.

Obama konuşmasına şöyle devam etti: “Varsayalım ki Suriye’ye 50 bin asker gönderdik. Peki Yemen’den yapılmış bir terör saldırısı olursa ne yapacağız? O zaman da oraya mı asker göndereceğiz? Ya da belki Libya? Ya da terörist örgütlerin olduğu herhangi bir yer? Mesela Kuzey Afrika ya da Güneydoğu Asya?”

Zirvenin resmi gündeminde ticaret, ve ekonomi vardı ancak Paris’teki saldırılar gündemdeki bütün maddeleri gölgeledi. Liderler, IŞİD’i yenme stratejileri ve Suriye’deki savaş nasıl bitirilebilir sorularına odaklandılar.

Dünya liderleri, Paris’teki saldırılar sonrasında istihbarat paylaşımının artması, sınır kontrollerinin genişletilmesi ve teröre sağlanan finans kaynaklarının durdurulması konularında işbirliği yapmak üzere anlaştılar.

Suriye toplantıları

Rus ve Amerikalı liderler, görüş farklılıklarını rafa kaldırarak, Suriye’de ateşkes ve belli bir zaman sonra iktidar değişimi konusunda ilerleme sağladı. Başkan Obama Esad’ın görevinden ayrılmasını isterken Vladimir Putin, Esad’a desteğini sürdürüyor.

Zirvede gündem dışında iki toplantı yapan iki lider, Viyana’da yapılan görüşmeleri daha ileri noktaya taşımaya uğraştı.

Obama aynı zamanda Türkiye, Suudi Arabistan ve bazı Batılı ülkelerin liderleriyle de görüştü. Bu ülkelerin tümü Suriye’deki savaşın sona erdirilmesi için önem taşıyor. Bir terör merkezine dönüşen ülke aynı zamanda Avrupa’ya çok büyük bir mülteci akımı yaşanmasına neden oldu.

Ancak görüşmeleri yeterli bulmayan Fransa, haftasonu Paris’te yaşanan ve 129 kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarından sonra, IŞİD’in başkent olarak gördüğü Rakka’ya 20 hava saldırısı düzenledi.

Fransa Dışişleri Bakanı yaptıkları saldırılar nedeniyle çok da sert eleştirilemeyeceklerini, Paris’te olanları dünyanın gördüğünü söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG