Erişilebilirlik

Obama: 'Amerikan Halkını Korkutamayacaklar'


Başkan Barack Obama
Başkan Barack Obama

Başkan Barack Obama, hafta ortasında California eyaletinde düzenlenen kitlesel katliamın ardından Amerikan halkının terör dehşetine kapılmayacağını açıkladı.

Öte yandan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), olayı bir terör saldırısı olarak incelemeye aldığını bildirdi.

Obama haftalık radyo konuşmasında önceliğinin Amerikan halkının güvenliği olduğunu söyledi.

San Bernardino’daki engelli eğitim merkezinde düzenlenen saldırıda 14 kişi ölmüştü. Saldırıyı evli bir çift düzenledi. Ölü ele geçirilen çifte ait uzun namlulu otomatik silahlar bulundu.

Olayı terör eylemi olarak tanımlayan FBI’ın Los Angeles şube yardımcısı David Bowdich, ele geçirilen delillerin bu yönde olduğunu ve katliamın kapsamlı bir şekilde planlandığını söyledi.

Bowdich bu tanımlamasını özel bir delile dayandırmamakla birlikte, cinayetlerin işlendiği bölgenin yakınındaki bir çöp tenekesinde ezilmiş cep telefonları bulunduğunu, zanlılarla bazı kişiler arasında telefon konuşmaları geçtiğini, bu telefonların inceleme sonucunda “altın değerinde bilgiler sunabileceğini” söyledi. FBI yetkilisi ayrıca, saldırganlardan Pakistanlı Teşfin Malik’in Facebook sayfasında IŞİD’e bağlılık ilan ettiğine dikkati çekti. Mesajın saldırıyla aynı zamanlarda yayınlandığı bildiriliyor.

IŞİD Arapça radyo mesajında, ölen karı-kocanın “kendi askerleri” olduğunu açıkladı, ancak saldırıyı doğrudan üstlenmedi. El Bayan adlı radyo, saldırganları daha önce de “destekçiler” diye tanımlamış, “Allah onların şehadetini kabul etsin diye dua edeceğiz” demişti.

Saldırıyı düzenledikten sonra polis tarafından ölü ele geçirilen Teşfin Malik (solda) ve Syed Faruk
Saldırıyı düzenledikten sonra polis tarafından ölü ele geçirilen Teşfin Malik (solda) ve Syed Faruk

FBI Başkanı James Comey, ölü ele geçirilen çiftin bir terör hücresi ya da şebekesinin üyesi olduğuna dair gösterge bir olmadığını açıkladı. Comey, ele geçirilen delillerin de pek anlam ifade etmediğini söyledi.

Daha önce benzer katliamları düzenleyenlerin de sosyal medya hesapları üzerinden IŞİD’e bağlılık yemini ettiği biliniyor. Ayrıca IŞİD destekçilerinin Arapça yayınladıkları sosyal medya mesajlarında saldırganlar kutlanıyor ve bazıları Amerika’ya yönelik saldırıların devam edeceğini yazıyor.

Ancak saldırıyı düzenleyenlerin ailelerini temsil eden avukatlar, medyayı bu kişileri sırf Müslüman oldukları için terörist ilan etmekle ve peşin kararlılıkla suçladı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG