Erişilebilirlik

Obama Amerikalı Öğrencileri Çince Öğrenmeye Teşvik Ediyor


Obama Amerikalı Öğrencileri Çince Öğrenmeye Teşvik Ediyor
Obama Amerikalı Öğrencileri Çince Öğrenmeye Teşvik Ediyor

Başkan Barack Obama’nın “100 bin Güçlü Girişim” danışma komisyonu, Amerikalılar’ı Çin’de eğitim görmeye teşvik ediyor. Komisyonun başında eski Nebraska Senatörü Chuck Hagel ve Chicago Belediye Başkanı Richard Daly var. 22 yıldır belediye başkanı olan Daly Çin ile kültürel ilişkileri arttırmak için büyük çaba sarfetti. Bu çabalar sonucu Rüzgarlı Kent olarak anılan Chicago, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun Ocak ayındaki ziyareti sırasında Çin’e en dost kent seçildi.

Wen Ya Lu, Walter Payton Üniversitesi Hazırlık Okulu’nda Çince öğretiyor. Chicago’daki okullarda Çince dil dersi 10 yıldır ders programının bir parçası: "İlk olduğumuza inanıyoruz. Çince dil dersini destekleyen ilk birkaç okuldan biriyiz."

Belediye Başkanı Amerika’daki en büyük Çin dili programının öncülüğünü yaptı. Chicago’da 12 bin öğrenciye Çince öğreten yaklaşık 42 okul var.

William Spence Chicago Kardeş Kentler Çin Komitesi Eş Başkanı. Spence dil derslerinin Çin ile ilişkilerin iyileşmesinde büyük rol oynadığını söylüyor. Çin Amerika’nın ikinci büyük ticaret ortağı. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao Ocak ayındaki ziyareti sırasında bu çabaları takdir ettiğini söyledi. Jintao Walter Payton’daki öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi: "Bu bence, Chicago’nun adının Çin’de duyulmasının en etkili yollarından biri oldu."

2010 yılında düzenlenen Şangay Fuarı sırasında da Çin’de Amerika konusunda bir bilinç oluşturulması için çalışıldı. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Dışişleri Bakanlığı’nun fuara katılmasında öncülük etti. Clinton Çince öğrenmenin fuarda da yarar sağladığını söyledi: "En çok ziyaret edilen ikinci stand olmamızın en büyük nedeni Çinliler’in genç Amerikalılar’ın kendi dillerini konuşmalarına sevinmeleriydi. Birçok soru soruyorlardı ve Amerikalı gençler de telafuzlarının doğru olup olmadığını bilmek istiyordu. Bu tür olaylara daha çok ihtiyacımız var."

Hillary Clinton Belediye Başkanı Daly’den “100 Bin Güçlü Girişim” Danışma Kurulu’na eş başkanlık etmesini istedi. Girişimin amacı Başkan Obama tarafından 2009 yılında belirlendi. Plan, 100 bin Amerikalı öğrencinin Çin’de eğitim görmesini öngörüyor. Programın başarısı ülke genelinde daha fazla kurumun Chicago’yu örnek almasına bağlanıyor.

Amerika’da 15 kent daha Chicago’yu örnek alarak okullarda Çince dil eğitimine başladı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na göre yeni dil programlarıyla bile İngilizce eğitim gören Çinli öğrencilerin sayısı Çince öğrenen Amerikalı öğrencilerin sayısından 600 kat daha fazla. Amerika’da eğitim gören Çinli öğrencilerin sayısı da Çin’de eğitim gören Amerikalı öğrencilerin sayısından 10 kat fazla. Obama’nın girişimi bu açığı kapatmayı hedefliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG