Erişilebilirlik

Obama Altıncı Kez Almanya’da


ABD Başkanı Barack Obama görev süresi boyunca altıncı kez Almanya’yı ziyaret ediyor. 8 Kasım’da yapılan başkanlık seçimleriyle görevini Donald Trump'a devretmeye hazırlanan Obama, Yunanistan ziyareti sonrasında akşam saatlerinde Berlin’e geldi.

Günlerdir yoğun güvenlik önlemlerinin hazırlığının yapıldığı başkentte bugün de Obama’nın kalacağı otel çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı, çatılara keskin nişancılar yerleştirildi. 5 bin polisin ve güvenlik görevlisinin koruyacağı Obama’nın programının basına sızan ayrıntılarına göre, Obama bu akşam kaldığı otelde Başbakan Angela Merkel’le biraraya gelerek, birlikte yemek yiyecek. Daha önce planda olmayan bu yemeğin Merkel’in isteği üzerine son anda programa ilave edildiği haber verildi.

ABD Başkanı yarın sabah ise Berlin’deki ABD Büyükelçiliği’nde diplomatlarla ve Amerikan askerleriyle biraraya gelecek. Resmi ziyaret programı ise öğleden sonra Başbakan Angela Merkel’le gerçekleşecek ikili görüşme ile başlayacak. İki lider akşamüstü ortak bir basın toplantısı düzenledikten sonra, akşam yemeğinde tekrar beraber olacak. Başbakanlık Binası’nda düzenlenecek yemeğe siyasetçi ve ekonomi çevrelerinden Alman-Amerikan ilişkilerine katkısı bulunan tanınmış isimlerinin de davet edildiği tahmin ediliyor.

Berlin’de mini zirve

Obama’nın Berlin ziyaretinin bir diğer doruk noktası Cuma sabahı Merkel’in yanısıra, İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un katılımlarıyla düzenlenecek mini zirve.

‘Quint’ olarak tanımlanan bu ülkelerin liderleri Obama’nın son Almanya ziyareti kapsamında geçen Nisan ayında Hannover’de de buluşmuşlardı. Berlin’deki diplomatik çevreler Obama-Merkel zirvesinde ve ‘Quint’ toplantısında gündemi belirleyecek konuların, Suriye’deki gelişmeler, terör örgütü IŞİD’le mücadele, mülteci krizi ve Ukrayna'daki gelişmeler olacağı tahmin ediliyor.

Diğer başlıca gündem maddelerinden birini Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın (TTIP) oluşturması bekleniyor. AB ile ABD arasında yıllardır görüşmeleri süren ancak bir türlü yaşama geçirilemeyen TTIP Obama’nın en önem verdiği uluslararası ekonomik proje olarak biliniyor. Ancak TTIP konusunda iki taraf arasında halen büyük görüş ayrılıkları bulunuyor. TTIP'den yana olanlar bu anlaşma sayesinde gümrüklerin ve bürokratik bazı engellerin de kalkmasıyla ekonominin büyüyeceğine ve istihdam yaratılacağına dikkat çekiyor. Karşı olanlarsa anlaşmanın Avrupa'daki ekolojik ve sosyal standartları tehlikeye atacağını belirtiyor. Obama’nın Berlin’deki görüşmelerinde, özellikle de Merkel’le olan toplantılarında halefi Donald Trump konusunu da gündeme getireceği sanılıyor. Almanya’da muhafazakar partilerinden sol siyaseti temsil eden tüm partilere kadar geniş bir yelpazede Trump’ın politikaları büyük bir endişe hakim. ABD’nin Trump ile uluslararası anlaşmalardan çekilmesi ve Rusya Başkanı Putin ile yakınlaşma yoluna gitmesinden korkuluyor. Almanya’nın diplomatik kanallar üzerinden Trump cephesi ile irtibat kurma denemelerinin başarısız kalmasından sonra, Obama’nın arabulucu olarak atmosferi yumuşatabileceği tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı olması kesinleşen Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, seçim döneminde Trump’ı “nefret vaizi” olarak tanımlamış, Başbakan Merkel ise tercihini Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’dan yana koyduğunu ima etmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG