Erişilebilirlik

Obama: Afganistan'da Doğru Yolda İlerliyoruz


Obama: Afganistan'da Doğru Yolda İlerliyoruz
Obama: Afganistan'da Doğru Yolda İlerliyoruz

Obama yönetiminin Afganistan stratejisini değerlendirme raporu açıklandı. Başkan Barack Obama’nın raporla ilgili yaptığı açıklamaya göre yönetim şimdilik Afganistan’daki hedeflerine ulaşmada doğru yolda ilerliyor. 2011 yılında daha önce planlandığı gibi Afganistan’dan Amerikan askerleri çekilmeye başlanacak. Ancak bu geri çekilmenin ne büyüklükte olacağı belli değil. Çekilecek asker sayısını 2011 yılı yazına kadar yaşanacak gelişmeler belirleyecek. Başkan Obama yaptığı açıklamada stratejinin başarı sağladığını ancak El Kaide’yi tamamiyle yok etme hedefinin uzun zaman alacağını söyledi. Başkan hedeflerinin Afganistan’ı yeniden kurmak olmadığını, bunun Afgan halkının sorumluluğu olduğunu ancak bu ülkeye uzun vadede ellerinden gelen desteği vereceklerini belirtti.

Obama şu ifadeleri kullandı:

Amacımıza ulaşmakta mesafe kat ediyoruz. Neden Afganistan’da bulunduğumuzu hatırlamamız önemli. El Kaide, 3000 masum insanın öldürüldüğü 11 Eylül saldırılarını Afganistan’da planlamıştı. Afganistan - Pakistan sınırındaki aşiret bölgesi, bize ve müttefiklerimize yönelik saldırıların kaynağıdır. Afganistan’daki direniş yayılması El Kaide’nin saldırı düzenlemesine alan tanıyacaktır. Biz, temel hedefimizi net bir şekilde dile getirdik. Hedefimiz, Afganistan’a karşı tüm tehditlerin bertaraf edilmesi değil. Bu Afganlar’ın sorumluluğudur. Hedefimiz ulus inşası da değil. Neticede Afganlar kendi ülkelerini yapılandırmak durumunda. Bizim hedefimiz Afganistan ve Pakistan’da el Kaide’nin engellenmesi, dağıtılması ve yenilgiye uğratılmasıdır. Ve bu sayede bize ve müttefiklerimize yönelik tehdidin engellenmesidir. Bu hedef uğrunda önemli ilerleme sağlandığını görüyoruz.

Yönetimin raporu yayınlanmadan önce Amerika’daki 16 istihbarat dairesi tarafından hazırlanan ve Kongre’ye sunulan bir başka raporda Afganistan’da başarılı olabilmek için Pakistan’ın işbirliğinin şart olduğu yazılıydı. El Kaide’nin bazı üst düzey liderleri ve militanlar Pakistan sınırları içinde barınıyor. Bu liderlerin Pakistan istihbarat örgütleriyle gizli işbirliği içinde oldukları iddia ediliyor. İddialar bir yana , Pakistan hükümetinin kendi sınırları içindeki militanlara karşı kararlı bir mücadele sürdürmediği bir gerçek. Bu da Amerikan yönetimini rahatsız ediyor. Bugün yayınlanan raporun ana başlıklarından biri de Afganistan’da başarı elde edilebilmesi için Pakistan ile ilişkilerin geliştirilmesi olduğuydu. Başkan Obama Beyaz Saray’daki açıklamasında Pakistan’ın terörle mücadelede kararlılığının ne kadar önemli olduğuna değindi ve bu ülkenin liderlerine terörle mücadelede çabalarını arttırmaları konusunda ısrar edeceklerini söyledi. Obama şu ifadeleri kullandı:

Pakistan ile ilişkilerimize önem vermeye devam edeceğiz. Pakistan hükümeti giderek sınır bölgelerindeki teröristlerin bütün ülkelere tehdit oluşturduğunun farkına varıyor. Bu teröristler en çok da Pakistan’ı tehdit ediyor. Pakistan’ın aşiret bölgelerindeki operasyonlarını memnunlukla karşılıyoruz. Pakistan’ın teröristlerle savaşma kapasitesini artırmak için yardımcı olmaya devam edeceğiz. Ancak sağlanan ilerleme yeterli değil. Pakistan liderlerine sınırları içindeki terörist grupların yok edilmesi gerektiği konusunda ısrar etmeye devam edeceğiz.

Başkan’dan sonra söz alan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Amerikan halkının Afganistan savaşı ile ilgili kaygılarını anladığını ancak bu savaşın Amerika’nın güvenliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

XS
SM
MD
LG