Erişilebilirlik

Obama: 'ABD Esat'la İttifak İçinde Değil'


Obama: 'ABD Esat'la İttifak İçinde Değil'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Başkan Obama, IŞİD’e karşı mücadelede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’la ittifak içinde olmadıklarını söyledi. Amerika’nın Sesi Dışişleri muhabiri Scott Stearns'e göre, bazı Suriyeli muhalifler, Amerika’nın başlattığı hava saldırılarının Esat rejimine yardımcı olduğu görüşünü savunuyor

IŞİD militanlarına karşı Amerika öncülüğünde başlatılan hava saldırılarıyla Suriye ordusu mücadelede geri çekilmiş durumda.

Ancak Başkan Obama, bunun Beşar Esat’la ittifak yapıldığı anlamına gelmediğini söylüyor: “IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenlediğimiz zaman bize müdahale etmemesi konusunda Suriye’yi uyardık. Bunun haricinde Esat rejimiyle ittifak beklentisi söz konusu değil. Esat halkın desteklemediği bir lider.”

Obama’nın IŞİD ile savaşta ittifak kurmayı planladığı ılımlı Suriyeli muhaliflerse, hava saldırılarının Suriye ordusuna IŞİD’e saldırma fırsatı verdiğini ve kamuoyundaki bazı görüşlerin de hava saldırılarının Esat’a yaradığı yönünde olduğunu savunuyor. Amerikan Üniversitesi’nden Profesörü Guy Ziv’e göre bu durum Washington’un stratejisinin sorgulanmasına neden oluyor: “Gelişmelerin en zorlu tarafı Esat konusunda ne yapılması gerektiği sorusu. Hava saldırılarının Esat’a yarar mı sağladığı yoksa zarar mı verdiği konusunda yönetim içinde de görüş ayrılıkları var. Müdahalemizin Esat’ı güçlendireceği mi ya da zayıflatacağı mı merakla bekleniyor.”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Suriye stratejisi konusunda sürekli görüşmeler yapıldığını ancak resmi bir değerlendirme olmadığını söylüyor: “Bu konuda zor sorular elbette soruluyor. Müdahaleye nasıl devam edilmesi gerektiği ve seçeneklerin ne olduğu konusunda yapılan dahili bir görüşme süreci var. Suriye karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri, bu nedenle seçenekleri değerlendirmek için sürekli bir görüşme ve diyalog içinde olmamız çok doğal.”

Cato Enstitüsü uzmanı Justin Logan, Obama yönetimi’nin IŞİD’e karşı kullandığı askeri seçeneklerin istenmeyen sonuçlar doğurabileceği görüşünde: “Ortadoğu’da terörle mücadele için yaptığımız çabaların bazıları etkili olmadığı gibi bölge halkının bizden nefret etmesine de yol açarak, teröristlerin söylemlerine katkıda bulunuyor.”

Georgetown Üniversitesi’nden Profesör Nora Binsahil, bu savaşın nasıl planlanması ve hangi grupların ne şekilde desteklenmesi gerektiği konusunda hem Washington’u, hem de Esat yanlısı İran’ı bekleyen sorular olduğunu belirtiyor: “IŞİD’e karşı kiminle ittifak yapılması gerektiği ve Esat’ın bundan nasıl etkileneceği çok açık olsaydı, durum, bölgeyle ilgili herkes için daha kolay olurdu.”

Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Irak’a yaptığı ziyaret sırasında Kürt liderlerle de görüştü. Orgeneral Dempsey, IŞİD ile mücadelede ilerleme kaydedilmeye başlandığını söylerken mücadelenin yıllar sürecebileceğinin altını çizdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG