Erişilebilirlik

NY Times: ‘Trump 18 Yıl Boyunca Vergi Ödememiş Olabilir’


New York Times gazetesi, Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı Donald Trump’ın 1995 yılına ait vergi beyannamesinde 916 milyon dolarlık kayıp gösterdiği ve bu sayede 18 yıla kadar gelir vergisi ödememiş olabileceğini öne sürdü.

Gazeteye göre, Trump’ın ilan ettiği neredeyse 1 milyar dolara yaklaşan kaybın miktarı, 18 yıla kadar yasal olarak vergi ödememeyi sağlayacak boyutta bir vergi indiriminden faydalanmayı mümkün kılıyor.

New York Times, haberin kaynağı olan belgelerin üç sayfadan oluştuğunu ve New York’taki bir adresten Trump’ın mali işleri üzerinde haberler yazmış olan bir muhabirine geçen ay postalandığını belirtti.

Trump, seçim kampanyası boyunca tüm baskılara rağmen bugüne kadar vergi beyannamelerini açıklamayı reddetti.

Demokrat Parti’nin Başkan adayı Hillary Clinton, geçen Pazartesi günü Trump’la ilk kez yüz yüze Amerikalı seçmenin karşısına çıktığı televizyon tartışmasında Trump’ın vergi beyannamelerini paylaşmayı reddetmesinin nedeninin hiç federal vergi ödememiş olması olabileceği iddiasını ortaya atmıştı. Trump'ın, buna yanıt olarak “bu beni akıllı yapar” demesi ülkede geniş yankı bulmuştu.

Trump’ın seçim kampanyası ekibi yaptığı açıklamayla New York Times’ın haberine tepki gösterdi. Gazetenin Trump hakkındaki vergi kayıtlarını yayımlamasının sert biçimde eleştirildiği açıklamada, New York Times’ın Hillary Clinton’ın yararına çalıştığı öne sürüldü.

Açıklamada, “Genel anlamda geleneksel medya gibi New York Times da, Clinton ekibi, Demokrat Parti ve onların küresel özel çıkarlarının bir uzantısı” ifadesi kullanıldı ve Trump için, “işine, ailesine ve çalışanlarına karşı sorumluluk bilincine sahip, yasaların gerektirdiğinden daha fazla vergi ödeme zorunluluğu olmayan oldukça yetenekli bir işadamı” tanımlamasına yer verildi.

New York Times’ın haberine ilişkin bir doğrulama ya da yalanlama içermeyen açıklamada, Trump’ın yıllar boyunca “yüz milyonlarca dolarlık” başka türde vergiler ödediği belirtildi.

Trump da konuyla ilgili Twitter'dan "karmaşık vergi yasalarımızı başkanlık için bugüne kadar yarışmış herkesten daha iyi biliyorum ve bunları sadece ben düzeltebilirim" şeklinde bir mesaj paylaştı.

Gazete, vergi kayıtlarının Trump’ın 30 yılı aşkın süre boyunca vergi işlerini yürüten Jack Mitnick adlı şahsa gösterildiği ve Mitnick’in belgelerin “gerçek gibi göründüğünü” söylediğini de yazdı. Haberde ayrıca, Trump’ın bir avukatının, milyarder emlakçının onayı olmadan vergi kayıtlarının yayımlanmasını hukuki mecraya taşıma tehdidinde bulunduğu belirtildi.

Clinton’ın kampanya menajeri Robby Mook da bir açıklama yaparak, “on milyonlarca çalışan aile kendi paylarına düşen vergileri öderken” Trump’ın 20 yıl boyunca vergi ödemekten kaçınmış göründüğünü kaydetti. Trump’ın televizyon tartışmasına “bu beni akıllı yapar” sözüne atıfta bulunan Mook, “Şimdi oyun bitti; neden hepimize gerçekten ne kadar akıllı olduğunu göstermek için vergi beyannamelerini açıklamıyor?” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Trump'a yakın isimlerden Cumhuriyetçi başkan adayına destek açıklamaları geldi.

New Jersey Valisi Chris Christie, New York Times gazetesinin haberinin Trump için "çok iyi bir haber" olduğunu çünkü Trump'ın bir "dahi" olduğunu gösterdiğini söyledi. Fox News kanalına konuşan Christie, haberin, Trump'ın çalışan insanlar üzerindeki vergi yükünü hafifletmede en nitelikli kişi olduğunu ortaya çıkardığını savundu.

Eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani de, aynı şekilde Trump için "dahi" ifadesini kullandı. ABC televizyonuna verdiği mülakatta, Trump'ın vergi düzenlemeleri konusunda "dahi" olduğu görüşünü dile getiren Giuliani, "Bu türden bir ekonomik dehaya sahip bir adamın, ABD için bir kadından çok daha iyi olduğunu düşünmüyor musunuz? Ve onun (Clinton) ürettiği tek şey, e-postalarını kontrol etmesi için FBI'ya çıkardığı bir sürü iş" ifadesini kullandı.

ABD’de 1976 yılından bu yana başkanlık seçimlerinde büyük partilerin her bir adayı bugüne kadar vergi beyannamelerini açıkladı. Hillary Clinton 40 yıla yakın süreyi kapsayan vergi beyannamelerini kamuoyuyla paylaşırken, Trump'ın başkan yardımcısı adayı Mike Pence de vergi beyannamelerinin 10 yılını açıklamıştı.

NY Times: ‘Trump 18 Yıl Boyunca Vergi Ödememiş Olabilir’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:46 0:00

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG