Erişilebilirlik

Nükleer Güvenlik Zirvesinde Teröristleri Engellemenin Yolları Tartışılacak



Washington’da 12-13 Nisan’da yapılacak iki günlük nükleer güvenlik zirvesi, 40’ı aşkın devlet ve hükümet başkanını biraraya getirecek. Zirvenin odak noktasındaki soru, nükleer malzemelerin teröristlerden nasıl korunacağı olacak.

Küresel Güvenlik Zirvesi’nin temel konusu nükleer silah ve malzemenin teröristlerden korunması olacak.

Konferansta El Kaide gibi örgütlerin çalışması ve nükleer silahların bu grupların eline geçmemesi için yapılması gerekenler tartışılacak.

Nükleer güvenlik uzmanı Alexandra Toma, tehlikenin gerçek olduğunu savunuyor:

“Bugün Amerika’nın güvenliğini ve küresel güvenliğe karşı en büyük tehdit bu. Bu yıl her iki partinin temsilcilerinden oluşan iki komisyon El Kaide’nin yıllardır nükleer silah elde etmeye çalıştığını gösteren raporlar hazırladı.”

Zirvede nükleer malzemenin korunması ve bu konuda uluslararası işbirliğinin arttırılması yolları tartışılacak.

Uzmanlar dünyadaki nükleer malzemenin miktarının bilinmediğini, çünkü bazı ülkelerin ellerindekileri bildirmediğini söylüyor.

Küresel Güvenlik için Ortaklık Derneği Başkanı Ken Luongo anlatıyor:

“Soğuk Savaş sırasında Amerika ve Rusya askeri amaçlar için mühimmat üretti. Ne birbirlerine ne de uluslararası yetkililere haber verdiler. Pakistan ve Hindistan da şu anda ellerindeki nükleer silahları saklıyor. İsrail’in ne kadar ürettiğini de bilmiyoruz. Yani elimizde kesin rakamlar yok.”

Luongo, teröristlerin nükleer bomba imal etmek için nükleer materyallerin peşinde olduğuna her ülkenin inanmadığını söylüyor:

“Birçok ülke nükleer terörizmin öncelik olması gerektiğini düşünmüyor. Amerika ile müttefikleri ve dünyanın geri kalanı, özellikle de gelişmekte olan ülkelerle arasında bu konuda bir bölünme var.”

Uzmanlar zirveye katılanların bu tehdit konusunda ikna edilmesi gerektiğini söylüyor.

Alexandra Toma ise zirveden daha somut sonuçlar bekliyor:

“Zirveden bir eylem planı çıkmasını bekliyoruz. Ayrıca hassas nükleer malzemenin nasıl güvenlik altına alınacağı konusunda kurallar oluşturulması beklentisi içindeyiz.”

Başkan Obama ve Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev uzun menzilli nükleer silahların sayısının azaltılması konusunda anlaşmaya vardı. Uzmanlar nükleer terörizm konulu zirvede bu gelişmenin de olumlu etki yapacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG