Erişilebilirlik

Nükleer Görüşmelerden Beklenti Düşük


İran ve P5+1 ülkeleri kalıcı bir nükleer anlaşma için yeni tur görüşmelerden fazla umutlu görünmedi

İran ve P5+1 ülkeleri kalıcı bir nükleer anlaşma için yeniden görüşmelere başladı. Ancak her iki taraf da yeni tur görüşmelerden fazla umutlu görünmedi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, bir yandan diplomatik çözüm yollarına itiraz etmediğini söylerken diğer yandan da görüşmelerin ”hiçbir noktaya varmayacağını” kaydetti.

Bundan birkaç saat sonra bir Amerikalı yetkili de görüşmelerin “karmaşık, zorlu ve uzun olacağını” söyleyerek fazla iyimser olunmadığı izlenimini verdi ve “görüşmelerden sonuç alınamayabileceğini” belirtti.

Taraflar, 24 Kasım tarihinde altı aylık geçici bir anlaşma imzalamışlardı. Anlaşma, İran’ın bazı nükleer faaliyetlerinde geri adım atmasını, AB ve Amerika’nın da bazı yaptırımları yumuşatmasını öngörüyor.

Nihai bir anlaşma sağlanırsa, İran’la Batılı ülkeler arasında yıllarca süren düşmanlık sona ererken, Ortadoğu’da yeni bir savaş ihtimali de ortadan kalkmış olacak.

Bugünkü görüşmelerin en az iki-üç gün sürmesi bekleniyor. Viyana’daki BM binasında başlayan görüşmeler daha sonra heyetlerin kaldığı lüks bir otelde devam edecek.

Taraflar, bu turdan nihai bir anlaşma beklemezken en azından müzakere zemini üzerinde uzlaşmayı umuyor.

P5+1 ülkeleri, nihai anlaşma ile İran’ın nükleer silah geliştirmeyeceği yönünde güvence vermesini istiyor. İran da bunun karşılığında tüm yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG