Erişilebilirlik

Nükleer Denetçiden İran İçin İyimser Açıklama


Uluslararası Atom Enerji Dairesi başkanı Yukiya Amano Viyana hava alanında açıklamalrda bulunurken
Uluslararası Atom Enerji Dairesi başkanı Yukiya Amano Viyana hava alanında açıklamalrda bulunurken

Uluslararası Atom Enerji Dairesi başkanı Amano İran'ın nükleer programının askeri amaçlı olmadığını kanıtlamak için gerekli saydamlık önlemlerini 25 Ağustos'a kadar tamamlayacağını umduğunu açıkladı

Uluslararası Atom Enerji Dairesi başkanı İran’ın 25 Ağustos‘tan önce nükleer faaliyetleriyle ilgili saydamlık önlemlerini uygulamaya başladığını açıkladı.

Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştükten sonra Viyana hava alanında açıklamalarda bulunan Yukiya Amano üç ay önce kabul edilen önlemlerin verilen süre dolmadan tamamlanacağını umduğunu belirtti. İran’ın daireye nükleer programının askeri amaçlı olmadığını kanıtlamak için tüm bilgileri 25 Ağustos’a kadar iletmesi gerekiyor.

Ruhani ise Pazar günü Tahran’ın nükleer programının uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşma çerçevesinde denetlenmesini kabul edeceğini ancak bunun ötesinde herhangi bir denetlemeyi rededeceğini açıkladı.

Ruhani anlaşmanın yasal hükümleri ötesinde bir denetlenmenin tüm gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarına aykırı benzersiz bir uygulaması olacağını söyledi.

Ruhani bu açıklamayı Pazar günü Tahran’da Uluslararası Atom Enerji Dairesi başkanı Yukiya Amano ile görüşürken yaptı.

Uluslararası Atom Enerji Dairesinin daha önce İran’ın 200 kiloluk yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stokunu zararsız hale getirdiğini bildirmişti.

Uluslararası altı aylık anlaşma İran’ı yaptırımların kısmen kaldırılması karşılığında yüzde 20 oranında uraryum zenginleştirme dahil en hassas nükleer faaliyetlerini durdurmaya çağırıyordu..

Tahran hükümetiyle Viyana’da görüşmeler yürüten Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın temsilcileri, görüşmeleri 24 Kasım tarihine uzatma kararı almış bulunuyor.

Görüşmeler, İran’a uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında bu ülkenin de nükleer programını kısıtlamasını öngörüyor.

İran, nükleer programının askeri amaçlı olmadığı yönünde hala Batılı ülkelerin kuşkularını gidermeyi başaramadı. Görüşmelerin uzaması, İran’ın zaman kazanmaya çalıştığı yönünde eleştirilere neden oluyor. Öte yandan İran’da sertlik yanlıları, nükleer programı ödün vermek istemedikleri ulusal gurur simgesi olarak görüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG