Erişilebilirlik

İnternet Patronları Paris'te Toplandı


İnternet Patronları Paris'te Toplandı
İnternet Patronları Paris'te Toplandı

İnternet dünyasının 1000 büyük patronu, G-8 Dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ev sahipliğinde Paris’te bir araya geldi. Patronlar daha fazla özgürlük isterken Sarkozy internet kullanımının ‘asgari’ düzeyde denetlenmesinin şart olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, G-8 ve G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla, internet dünyasının 1000 patronunu ‘ilk kez’ Paris’te bir araya getirdi. Toplantıya katılan isimler arasında dünyadan 650 milyon kişinin izlediği Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Google’ın patronu Eric Schmidt, Amerikan medya devi News Coorporation’ın patronu Rupert Murdoch, New York Times’ın başkanı Arthur Sulzberger, eBay’in patronu John Donahoe, Wikipedia’nın patronu Jimmy Wales, Groupon Sitesi yaratıcısı Andrew Mason, bilgisayar oyunları üreticisi Rovio’nun patronu Mikael Hed, Skype’ın yaratıcısı Niklas Zennström ve sanal dünyanın birçok üyesi katıldı.

İnternet aktörlerinin buluşmasında açılışı Sarkozy, kapanışı ise Facebook’un 27 yaşındaki patronu Mark Zuckerberg yaptı. Çıkardığı sert internet yasası ile sanal dünyanın tepkilerini çeken Sarkozy, internet aktörlerine sorunların çözümü için diyalog çağrısında bulundu. Sarkozy, internet dünyasına müdahale ettiği eleştirlerine de ‘En azından etik değerleri ve hakları garanti altına alan, özellikle güvenlik alanında bunu gözeten ve çocukları koruyan bir düzenleme yapılmalı” dedi. Sarkozy artık Kuzey Kore dahil hiçbir devlet başkanının internetin gücünü görmezden gelemeyeceğini belirterek, ‘internete tanınan özgürlük yöneticilerin güvenilirlik ya da utanç ölçeğidir’ dedi.

Kapanış konuşmasında soruları yanıtlayan Facebook’un patronu Zuckerberg’e ise en çok Tunus ve Mısır devrimlerinde Facebook’un rolü soruldu. Zuckerberg, “Arap devrimleri diğer web siteleri de kullanılarak yapılabilirdi. Herhangi bir şirket için bu kadar büyük bir rol üstlenildiğini söylemek çok büyük bir ukalalık olurdu. Facebook bunun için gerekli miydi bilmiyorum, yeterli de değildi. Bence Facebook’un rolü abartılıyor. Tunus ve Mısır’daki devrimler halkın kendi kararlılığı sayesinde olmuştur” dedi.

İki gün yoğun bir programla süren Forum, hükümetlerle internet aktörleri arasında tam bir çekişmeye sahne oldu. En büyük görüş ayrılığı, ‘devletin internet yayınlarının içeriğine müdahale etmesi değil, herkese kaliteli internet verebilmenin yolları araması gerektiği' görüşü etrafında yaşandı. Sivil toplum temsilcileri ‘herkese eşit internet’ çağrısı yaparken, sektör temsilcileri ‘bunun bedelinin çok ciddi bir altyapı gerektirdiğini, bunun da 700 milyar ile 1 trilyon Euro arasında değişen bir maliyeti olduğunu bu maliyeti kimin ödeyeceğinin belirlenmesini istedi.

Forumun ardından belirlenen sorunlar ve çözüm önerilerini iletmek üzere Fransa’nın Deauville kentinde bugün başlayacak G-8 zirvesine 6 kişilik bir heyet gönderilmesi kararlaştırıldı. Heyette Google’ın patronu Erik Schmidt, Mark Zuckerberg, Orange/France Telecom’un patronu Stephane Richard, Rus Digital Sky Technologies’in patronu Yuri Milner, Japon Rakuten Inc. Patronu Hiroshi Mikitani ve e-G-8 Forum’unun mimarı Publicis’in patronu Maurice Levy olacak.

XS
SM
MD
LG